Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Собственик на незаконния „Дворец на смъртта“ пита защо не го узаконяват
Градът Пловдив

Собственик на незаконния „Дворец на смъртта“ пита защо не го узаконяват

Сградата на бъдещия крематориум на Рогошко шосе.
Сградата на бъдещия крематориум на Рогошко шосе.

Собственикът на печално известния незаконен „Дворец на смъртта“ на Рогошко шосе е изпратил доста ултимативно писмо до Общинския съвет в Пловдив, в което пита защо се бавят документите му. Според въпросното писмо се иска изменение на предназначението на имота, който Божков притежава и върху който е построил „временен обект“ с фундамент като за противобомбена защита. Ако искането му бъде удовлетворено, във въпросната сграда ще се изгарят тленни останки.

До днес обаче отговор от местната администрация няма, твърди Божков и пита с доста безцеремонен тон съветниците защо е така. Припомняме, че проверка на ПловдивПрес на място преди година показа, че с едно разрешително за преместваем обект Божков е вдигнал там огромно хале върху близо половин декар, вероятно за обреден дом с масивен фундаменд, ниши за инсталации за изгаряне на мъртъвци. При проверката там действаха и огромни хладилници.

Към писмото си Божков е приложил и заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров, която обаче не е подписана. Но за сметка на това има подписано становище от главния архитект Димитър Ахрянов и от зам.-кмета по устройство на територията арх. Невена Балчева.

„Поради просрочване на процесуално-допустимите срокове за издаването на заповедта, с настоящото заявление отправям искането си да бъда информиран за причините за това забавяне“, пише Божков. „Моля да бъде приложено върховенството на закона“, настоява Божков, който е юрист. Тоест иска утвърдителна заповед от кмета, която да му узакони „преместваемата сграда“ с внушителните  РЗП 497,50 кв. м и ниши като за бомбоубежище.

Не става ясно минал ли е през процедура за ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда), каквато има съседният крематориум, който е на около 200 метра от „временния“ обект на Божков.

Припомняме, че бившият министъра на екологията Емил Димитров се намеси в казуса и поиска въпросният крематориум да мине през ОВОС, ако иска да функционира.

Междувременно в началото на ноември кметът Здравко Димитров коментира, че администрацията ще продължи да разглежда документите на частната фирма. И допълни: Аз съм християнин, вярващ човек и никога няма да направя нещо, което е против каноните на църквата (която не позволява крематориуми – б.а.).

Още

След сигнал на ПловдивПрес: Зико разпореди пълна проверка на незаконния крематориум на Рогошко
Прокуратурата проверява крематориума в Пловдив
Изгониха го от Куклен, но строи нов крематориум на Рогошко шосе, без ОВОС
Йордан Василев с второ питане: Кмете, новият крематориум на Рогошко преместваем ли е?
Прокуратурата проверява крематориума в Пловдив
Зико за новия крематориум на „Рогошко шосе“: Няма да наруша каноните на църквата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...