Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Тошко Тодоров-Машора: Справедливостта възтържествува!
Градът Пловдив Съд и Прокуратура

Тошко Тодоров-Машора: Справедливостта възтържествува!

Близките му посрещнаха Машора с ръкопляскания на излизане от Съдебната палата.

Мария МОРУНОВА

„Справедливостта възтържествува! Всеки трябва да вярва в българското правосъдие.“ Това бяха първите думи на 64-годишния Тошко Тодоров-Машора, след като Окръжният съд в Пловдив отказа да го предаде на гръцките власти.

Тодоров е обвинен в трафик на мигранти. В края на октомври 2019 г. край гръцкия град Драма в кемпер са открити 28 мъже  без документи от Ирак, Иран и Бангладеш. Кемперът е бил продаден  от Тодоров през август същата година, но при залавянето на мигрантите, в кемпера са открити старите талони, в които той все още се води собственик. В същото време Машора си е бил в България.

Окръжният съд в Пловдив днес разгледа искането за екстрадиция на Машора. В рамките на съдебното заседание адвокатът на мъжа от карловското село Столетово Гънчо Гънчев заяви, че по данни на Гранична полиция по времето на превозване на мигрантите клиентът му е бил в България. Гранична полиция няма данни кемпер с номерата на Тодорв да е пресичал границата, което означава, че превозното средство е било с фалшиви номера.

От своя страна прокурорът по делото Димитър Молев също поиска от съда Европейската заповед за арест да бъде отхвърлена. Той аргументира искането си по същия начин – във времето, когато са заловени мигрантите, Машора е бил в България. Това означава, че той не е превозвал мигранти, както го обвиняват гръцките власти.

Така съдът отхвърли заповедта, отмени и наложената мярка на мъжа – домашен арест. След като чуха думите на съдия Петко Минев, присъстващите в съдебната зала близки на Тодоров започнаха да ръкопляскат.

„Това решение е прецедент. Надявам се това да е началото на една ползотворна практика и всички колеги да я използват“, коментира след съдебното заседание адв. Гънчев. По думите му предстои да се изчака 5 дни, времето, в което решението може да се обжалва. „Което смятам нито една от страните няма да направи, след което самото производство в Гърция продължава по установяване на това дали е виновен или невинен Тошко Тодоров. Датата на делото е насрочена за 10 май 2023 г., когато трябва да сме в в Гърция. Направили сме искане за по-ранна дата, надявам се в рамките на 6 месеца да има съдебно заседание, в което да се установи невинността на клиента ми“, допълни той.

„Връщам се на работа“, коментира самият Тодоров. Близките му, които изчакаха заседанието пред Съдебната палата, го посрещнаха с ръкопляскания на излизане. Последваха и възгласи „Браво“.

Още

Близки на Машора протестират пред Съдебната палата. Мъжът: Невинен съм!
Окръжният съд отказа да екстрадира Машора в Гърция, бурни аплодисменти в залата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...