Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ЕЦБ: Бавният темп на ваксиниране е заплаха за финансовата стабилност
Важно Свят

ЕЦБ: Бавният темп на ваксиниране е заплаха за финансовата стабилност

Бавният темп на ваксиниране срещу ковид в някои части на света може да застраши финансовата стабилност, макар възстановяването на икономиката вече да е в пълен ход. Това предупреди днес Европейската централна банка (ЕЦБ).

Продължаващото икономическо възстановяване с устойчива бизнес активност в еврозоната „намали много от най-лошите ни страхове за икономически белези и повишен риск от кредитно неизпълнение“ след ковид, посочва институцията в полугодишния си доклад, предава БТА.

Рисковете, свързани с пандемията, обаче не са изцяло изчезнали, най-вече поради факта, че напредъкът на ваксинационния процес продължава да е бавен в редица региони по света, изтъква вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в преамбюла на документа, цитиран от АФП.

Вирусът продължава да се разпространява и има нов скок в броя на новозаразените в Европа. Днес в Германия бяха отчетени рекордните над 52 000 случая на ковид, а Франция вчера премина бариерата от 20 000 души.
Предвид нарушеното функциониране на пазара на труда и на търсенето, „пандемията продължава да бъде един от основните рискове за бъдещия икономически растеж“, предупреждават от ЕЦБ.

Картината със заплахите за икономиката в документа се допълва от натиска върху световните вериги за доставки и повишените цени на енергията, които също са предизвикателство за инфлационните перспективи – стандарт, върху който ЕЦБ се опира при определяне на паричната си политика.

Франкфуртската институция предупреди и за „рог на изобилието“ на някои пазари, дължащ се на оценката на финансовите активи и недвижимите имоти. Тези сектори са изложени на риск от корекции, тъй като компаниите и държавните финанси отчитат по-високи равнища на задлъжнялост след пандемията.

Подобни „балони“ парадоксално са свързани с щедрата и евтина парична политика, която ЕЦБ води от години, за да подкрепя икономическата дейност.

След края на конференцията на ООН за климата миналата седмица ЕЦБ призова към конкретни и адекватни действия по климатичните промени, които да ограничат рисковете за финансовата система.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...