Quantcast
Новини Пловдив » България » Карадайъ: Президентът трябва да е обединител, избирателят на ДПС е мъдър
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Карадайъ: Президентът трябва да е обединител, избирателят на ДПС е мъдър

Мустафа Карадайъ

Президентската институция трябва да бъде обединител на гражданите, да бъде стожер на Конституцията на Република България, законността и върховенството на правото. Избирателят на ДПС е много мъдър, ще направи правилния избор и ще гласува за президент за този, който най-много се доближава до очертания профил. Това заяви на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обясни, че ДПС ще подкрепи кандидатът за президент, който се доближава до очаквания от тях профил на президенстската институция.

Според ДПС държавният глава трябва отговаря на следните условия:

– Да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те
– Да е стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото
– Да е полето на съгласията и по време на кризи, и в нормално време
– Да е лице на държавността и на държавата пред света
– Да е глас на национално обединяващите каузи.

От ДПС зададоха и няколко въпроса към ЦИК. От партията забелязали, че има секции, в които контролното преброяване не се засича с действителните гласове.

„Вътре в страната от РИК, при приемане на документите от ЦИК, имат отговорността да следят за изпълняването на това контролно преброяване. За секциите в чужбина тази роля е на ЦИК. Успял съм да преброя няколко секции, от тях съм констатирал две, в които има разминаване. Първият ми въпрос е по колко часа са чакали СИК от чужбина, за да предадат протоколите си в ЦИК?  Как ЦИК е приела тези протоколи, без да се засичат контролите? Въпросът не е в самите изборни резултати – говорим за президентските избори и 2,3, 5 секции няма да повлияят на резултата. Но тук стои много сериозен въпрос – колко са протоколите с такива пропуски и как ЦИК е приела тези протоколи”, посочи Карадайъ. Той обясни и какво е нужно занапред за страната.

„Най-важното, което  е нужно на страната, е да има единство на нацията. Няма просперитет в общество, което е разединено. В момента има множество кризи- ковид, здравна, социална и икономическа, инфлацията виждаме в какви размери е, енергийната криза. Имаме криза на демокрацията и държавността т.е. и политическа криза имаме. За да можем да преодолеем всички тях, първо е нужно единство на нацията. На второ място – възстановяване на демокрацията, което не става чрез реваншизъм. На трето, възстановяване на държавността. Това са първите стъпки, за да се справим с множеството кризи, в които живеем“, завърши Мустафа Карадайъ.

Към момента ръководството на ДПС не е обсъждало дали ще подкрепи кабинет на „Продължаваме промяната“, стана ясно след брифинга./ПловдивПрес.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...