Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев
България Важно Образование

Министър Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Акад. Николай Денков

„Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев. Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени”. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпрос дали би приел да стане министър на образованието в следващ редовен кабинет.

„С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси”, посочи акад. Денков. Той добави, че в разговорите между коалиционните партньори първо ще се  обсъждат темите, приоритетите, и тогава ще се решева кой може да ги изпълни.

„Нека видим какви ще са темите. Представете си, че приоритетите, които коалиционните партньори сложат, не са тези, които аз смятам за правилни”, коментира той.

По отношение на тестовете за коронавирус и връщането на децата в училище министър Денков каза, че в цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори, родители, за да се случат планираните промени.

„Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти. Приоритет са първи-четвърти клас”, подчерта министърът. Той информира, че за тях тестове има, осигурени са до края на следващата седмица.

По думите на министъра за големите ученици, когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата.

По-рано председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева изпрати писмо до акад. Николай Денков, в което настоява да бъдат отпуснати средства от правителството за купуването на тестовете за COVID-19 за учениците от пети до 12-и клас. „Синдикатът на българските учители е разтревожен от изказаното от Вас, заедно с министъра на здравеопазването, намерение да се задължат общинските и държавните училища да купуват тестове за изследване на учениците от пети до 12-и клас със средства от бюджета на самите училища. Учебните институции не разполагат с такива средства. Моля Ви, не натоварвайте училищата с допълнителни излишни разходи! Подобно разпореждане би разстроило системата, ще предизвика хаос и ще демотивира и учителите и непедагогическия персонал да изпълняват задълженията си“, пише Янка Такева.

Тя заявява, че ако частните училища настояват за такава мярка, те имат съответното основание, защото събират от учениците си достатъчно високи такси и имат подобна възможност.
„Очаквам правителството в най-скоро време да отпусне средствата, необходими за купуването на тестове, които ще осигурят връщането на учениците от пети до 12-и клас в присъствена форма на обучение“, пише Янка Такева./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...