Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Неонатологията в УМБАЛ Пловдив отбелязва Световния ден на недоносените
Градът Здраве Пловдив

Неонатологията в УМБАЛ Пловдив отбелязва Световния ден на недоносените

д-р Диана Аргирова

Неонатологията в УМБАЛ Пловдив ще отбележи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.

По инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“ той ще бъде честван за 10-а поредна година в България, съобщи началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Тя припомни, че целта на този ден е да повиши обществената информираност относно преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към семействата, изгубили децата си поради преждевременно раждане. Световната статистика сочи, че продължава тенденцията едно на всеки 10 новородени да се ражда преждевременно.

По повод 17 ноември Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира в отделенията по неонатология кампанията “Гласът лекува”. Символичното начало е на Световния ден на недоносените деца, няма крайна дата. В писмо до д-р Аргирова се казва: Поради тежката епидемиологична обстановка в страната e трудно да сe осигури възможност за контакт между родителите и техните деца. Ето защо се надяваме да се включите в инициативата, чиято идея е майките и татковците да запишат кратки аудио послания до своите бебета, които да изпратят до Вас във Viber или друг, предпочитан от Вас начин, а вие от своя страна да пуснете записите на бебетата, за които са предназначени.

Д-р Аргирова увери, че екипът на Неонатологията в УМБАЛ Пловдив подкрепя инициативата. Тя отбеляза, че след спада на броя на недоносените бебета през 2020 г., тази година отново се забелязва известно покачване. От началото на годината до момента през отделението са преминали над 150 недоносени деца.

Заради пандемията контактите на родителите с децата им, докато са в неонатологичните отделения, са силно ограничени. Въпреки това продължава приемът на родители в специално обзаведена със съдействието на дарители и на Фондация „Нашите недоносени деца“ семейна стая, при строго спазване на противоепидемичните мерки.

„По време на поредната ковид вълна по-рядко се практикува и кенгуру грижата, методът известен още като кожа в кожа, който помага на недоносените бебета много по-бързо да излязат от критичното състояние и да се приберат в дома си“, посочи д-р Аргирова. Но се провеждат онлайн срещи между бебетата и родителите им с инициативата “Прегръдка в писмо”, започнала през месец май, по случай Световния ден на кенгуру-грижите по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“.

Началникът на отделението цитира международно проучване, проведено в периода август-ноември 2020 г. от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI). Според него доста тревожни са данните около влиянието на COVID-19 върху организацията на неонатологичните грижи. Един от сериозните проблеми е свързан със честата раздяла между родителите и техните новородени: 21% от семействата споделят, че никой от двамата не е бил допускан до хоспитализираното новородено в периода на възстановяването му. В България обаче напълно лишени от достъп до бебетата са били 42%.

„Въпреки трудностите напоследък екипът на Неонатологично отделение в УМБАЛ Пловдив се стреми да осигури възможно най-качествените грижи за децата, за да се развиват пълноценно и да се реализират в обществото“, увери д-р Аргирова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...