Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: Вие сте кандидатът на коалиция „Магнитски“! Герджиков: Приписвате ми чужди грехове
България Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Радев: Вие сте кандидатът на коалиция „Магнитски“! Герджиков: Приписвате ми чужди грехове

Румен Радев срещу проф. Анастас Герджиков
Румен Радев срещу проф. Анастас Герджиков

Тази вечер се състоя единственият дебат между двамата кандидати. Сблъсъкт беше по обществената телевизия БНТ.

На балотажа в неделя България ще реши кой ще е новият й президент – Румен Радев или проф. Анастас Герджиков. 

„Очаквам от дебата да обменим мнения за състоянието и как да върви България от тук нататък. Какви са ролите, какви са функциите на държавния глава. За справянето с кризата и за задаване на стратегически хоризонт“. С тези думи кандидатът за втори мандат Румен Радев започна участието си в предиозборния дебат.

„Аз се кандидатирам за този пост не защото имам нужда от пост – аз си имам собствена кариера. Кандидатирам се, защото виждам страната в кризи, виждам я разединена. Мисля, че тя може да се обедини и заедно да излезем както от кризата, така и от тежкото положение, в което се намираме. Мисля, че можем да намерим пътя, като чуем двете визии за бъдещето на България“, каза от своя страна проф. Анастас Герджиков.

България днес – политика, здраве и цената на живота

Ще има ли стабилен кабинет?

„Вярвам, че ще има“, заяви проф. Анастас Герджиков. „През цялата моя кампания повтарях, че моята цел, най-спешното за България, е да има работещ парламент.“

„Още от първите консултации, при първия неуспех, редовно редовно подканвам партиите да намерят пътя на диалога, на разбирателството, на консенсуса, така че да имаме редовно правителство. Разбира се, цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерена. Но този път партиите на промяната имат политическата инициатива и подхода, който виждаме в момента, е много обнадеждаващ, тоест, не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна визия и експертна оценка, как ще се излезе от кризата“, отговори Румен Радев.

Проф. Герджиков го опонира, като заяви, че процесът на преговори сега е този, който самият той е предложил преди месец, но на който „някои хора се присмиваха“.

Какъв съвет биха дали на Кирил Петков, ако е президент отново?

„Точно това, което правят в момента – да започнат с общо съвещание, общи експерти групи по основи секторни политики. Там да търсят сходството. А не когато съберат някакъв екип, около министри – този модел се оказа, че не работи. При предишните консултации за 45-ото и 46-ото Народно събрание, които бяха наистина трудни, имаше съпротива срещу диалога. Тогава подканих партиите да намерят диалог. При следващите консултации диалог вече имаше, но не се стигна до обединение под формата на коалиция. Сега мисля, че този път трябва да бъде извървян. Най-важното – трябва да се търси компромисът. Ако няма такъв и този път няма да сполучим, а това вече се разбира от всички партии“, на мнение е Радев.

„Те следват алгоритъма, който вече посочих – опитват се да намерят общите неща, а не да търсят разделителните линии. Колкото до предишните два опита – не съм сигурен, че бяха изчерпани всички възможности, господин Радев. Работата на президента е това, да се опита да се опита да намери тези обединителни неща, ако партиите не успяват“, заяви проф. Герджиков.

„Президентът не е архитект на коалиции“, отговори му Радев. „Президентът съдздава условия този дебат по възможно най-добрия начин. При връчването на първите два мандата президентът е посредник, а не арбитър, защото той е задължен по конституция да връчи мандати на първия и на втория. За третия мандат ролята на президента се повишава. И тогава на два пъти връчих мандата на партията, която показа, че може разумно, с подканване към компоромис, с обединяващи инициативи, да проведе разговори с останалите партии.“

Подкрепата от ГЕРБ ли е причина проф. Анастас Герджиков да получи двойно по-малко гласове от Радев?

„На първия тур получих 80% от ГЕРБ и 10% от други партии, но тогава имаше 23 кандидата. Сега вотът е мажоритарен. Вече няма 23 президентски двойки, има само двама кандидати. Струва ми се, че лесно хората могат да се ориентират мажоритарно какъв президент искат и с каква визия“, обясни проф. Герджиков.

Партия на Радев ли е „Продължаваме промяната“ и тя ли доведе до провала на БСП?

„Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Аз поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Те разкриха редица слабости на предишното управление и редица порочни схеми. Решиха да скочат в партийната политика – това е тяхно право и отговорност“, отговори Радев. „Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Винаги съм давал личен пример и не мога да допусна, когано имам кауза, да изтиквам друга личност.“

За заканите на ДПС?

Радев бе категоричен, че не е притеснен от заканите на ДПС: .“Моят изборен резултат зависи от свободната воля на всеки гражданин. Трябва да се оттървем от убеждението, че българските избиратели са крепостни. Те имат разум. Благодаря на всички свободомислещи от ДПС, познавам се с много от тях, и въпреки указанието, дадено от върхушката, много от тях гласуваха за мен. Благодаря.“

Припозна ли се проф. Герджиков в думите на Мустафа Карадайъ?

„Думата обединител не произлиза от мен, произлиза от конституцията, където се казва, че президентът е олицетворение на единството на нацията. Разбира се, че той трябва да бъде обединител. Нека да опишем профила, за който става дува – обединител на нацията, стожер на конституцията, лице на държавността, лице на държавата пред света, г-н Радев, не се ли разпознавате и в този профил“, попита Герджиков.

„ДПС отдавна ми иска оставката и то има причина да ми я иска – българите помнят защо, няма да изброявам тук. Що се отнася до обединител – в конституцията няма изписана думичката обединител. Президентът олицетворява единството на нацията. И това единство, винаги съм твърдял, че около ценности, около правовата държава, около това да следваме ясно зададена визия за България, но не и да преследваме инакомислещите политически с прокуратурата. Действия, които вие изненадващо одобрявате“, отговори Радев. „Президентът не е политически неутрален. Той има право и е длъжен да има мнение, политическа оценки и зявления, каквито правех. В момент на криза президентът трябва да вземе отношение. В точно такъв критичен момент, в който гражданите излязоха на улицата, защото виждаха, че са застрашени базови ценности.“

„Не знам защо говорите за българите, би трябвало да сте президент на всички български граждани“, контрира го Герджиков. И напомни на Радев, че когато говори за действията на прокуратурата миналото лято, трябва да види какво прави Бойко Рашков днес. Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват и продават гласове, разказа Герджиков. И обяви, че Рашков е началник щаб на Радев.

„Рашков не ми е началник щаб, назначен е за министър. МВР работи само и единствено по сигнали. Ако получи сигнали – не може да го остави без последствия. Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, си е за тяхна сметка“, отвърна Радев.

„Слезте от облаците, обиколете страната и питайте хората какво виждат, какво прави полицията“, отвърна му Герджиков.

„Отдавна обикалям, отдавна съм слязъл от облаците, жив и здрав при моята рискова професия, и съм стъпил много здраво на земята. Хората масово одобряват и благодарят, че са престанали да ги мачкат“, отвърна Радев.

Трябва ли ни нова Конституция?

„Трябва да обмислим дали въобще е нужна промяна в конституцията. Един проект трябва да съдържа спешни реформи в съдебната система. Плашещо е, че Радев има готов проект, а не желае да го покаже. Сякаш ще повлияе на изборния резултат. Покажете го, г-н Радев, за да разберем дали не променяте парламентарната република в президентски режим“, на мнение бе проф. Герджиков.

Отговорът на Радев започна с обвинение, че проектът на ГЕРБ в 44-ото НС е бил написан за една нощ. „Той беше срам за правото“, категоричен бе настоящият президент. „Моят проект е на голям екип от хора, част от академичната общност в СУ също участва. Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Той разширява гражданските права – дава достъп до конституционно правосъдие, да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната власт и разбира се съдебна реформа“, обясни Румен Радев.

Той обаче не можел да си позволи да внесе проект за промяна в конституцията в неустойчив парламент. „Нямаше как да го внеса досега. Очаквам създаването на устойчиво парламентарно мнозинство и ще го внеса там, където трябва“, уточни Радев.

„Въвеждането на президентска република е опасно. Би могло да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му. Има примери за президентска република в Европа. Те са успешни, но за нас е опасно. Основната причина за промени в конституцията е върховенство на правото, но то може да бъде постигнато и през законови промени“, каза от своя страна Анастас Герджиков. „Искам да видя проекта на г-н Радев, за да го обсъдим, а не да се заяждам. Аз искам да го видя, за да го обсъдим. Според мен в един дебат ще се види кой е правилният път за постигане на съдебна реформа. Дори и аз, който не съм юрист, мога да изброя 10 начина за постигане на нещата. За мен най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи в съдебната система, защото съдии има на всички нива“, разясни той тезата си.

Системен ли е проблемът в прокуратурата или личностен?

Проблемите в прокуратурата се персонализират, категоричен бе Герджиков.

„По-важното е че освен наказателни има и граждански дела и те са три пъти. Имаме и административине съдилища. Съдиите са най-важни – подборът и атестацията им трябва да се изпипват добре. Трябва да намерим реформа, която да утвърди върховенството на правото“, каза кандидатът за държавен глава.

„Неслучайно на протестите искаха оставката на Иван Гешев“, отговори Радев на въпроса какъм е проблемът в прокуратурата.

„Основният проблем е, че няма кой да разследва главния прокурор и той на практика е несменяем. Тези неща трябва да бъдат обмислени и да им се намери решение. Политическите партии в новия парламент ще приемат тази реформа, ако решат. Те трябва сами да разберат и анализират проблема и тогава ще решат дали ще приемат предложението на президента или ще го отхвърлят“, добави той.

„Личността на Гешев може да е спорна, но проблемът е в правилата“, защити своята теза обаче Герджиков.

Румен Радев пък обясни защо не е върнал указа за назначаване на главния прокурор, когато е можел, въпреки че такъв въпрос не му бе отправен.

„Понеже ме обвинихте, че не задържах указа за Гешев, аз този филм съм го играл. Петър Стоянов получава указ за Бойко Рашков и дни по-късно този ВСС престава да съществува. След това Стоянов връща указа на новия съвет и приема предложението на новия. Същото направих аз, когато се избираше председател на ВАС“, обясни Радев.

Република Северна Македония

И двамата кандидати смятат, че има консенсус в българското общество по темата Република Северна Македония и не трябва да се свиква Референдум по темата РСМ.

Според Анастас Герджиков е нужен друг подход и то изцяло от страна на РСМ, настояваме да се спазва Договорът за приятелство, а това означава да се спазват правата на хората, без езика на омразата. Историческата комисия не е комисия и нейната цел не е да рови в историята, а да не допуска в учебниците и в образователната система на РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите, подчерта Герджиков. Според него има системен проблем от РСМ, който не позволява да напреднем.

От своя страна Румен Радев заяви, че няма да допусне компромис за отваряне на вратата за членство на РСМ преди да бъдат изпълнени българските искания. Към момента вратата за членство на РСМ в ЕС ще стои затворена.

По думите му България не може да каже „да“ преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българските в РСМ преди да се изпълнят критериите за членство в ЕС, преди да се спре системната дебългаризация, да се унищожава българското културно-историческо наследство и да се изкорени езикът на омраза в учебниците и в Македонската академия на науката, каза Радев.

За здравеопазването и коронакризата:

И двамата кандидати – Радев и Герджиков, обявиха, че са ваксинирани.

Запитан дали не е трябвало да свика КСНС пза коронакризата, Радев обясни, че решенията вече се взеха, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява. Той цитира данни на Ройтерс, че от днес България е на първо място по спад по заразени. Притеснителното е, че броят на починалите от ковид е правопропорционален на неваксинираните, допълни той.

Кризата е много тежка и трябваше да се вземат мерки по-рано, критикува обаче проф. Герджиков. Той критикува, че лекарите на първа линия не получават парите, които заслужават.

Въвеждането на зеления сертификат беше начин на принуда да накараме хората да се ваксинират, обяви Герджиков и допълни, че не харесва принудата. След което призова да се помогне на здравната система.

КСНС по закон трябва да се свиква на всеки 3 месеца. Той служи за това да се решават кризите, критикува Герджиков. И обясни на Радев, че там е можело да повика експерти, които да предложат най-добрите решения за кризата.

Предишното правителство не спази нито едно решение на КСНС – нямаше смисъл да компрометираме този орган, обясни Радев защо не беше свиквал съвета повече от година и половина. Той допълни, че парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците имат медикаменти, осигурен е кислород. Да, тежка е кризата, но това е много по-тежка вълна, допълни той.

Затова ви казах да слезете от облаците – това, което казвам, го знам от хора, свързани с болниците – директори, лекари – нито има лекарства, не са си получили парите, каза още Герджиков. И разказа, че в момента един директор на болницата е поставен пред избора дали да остави ли болният да умре или да наруши ЗОП.

Най-важното е, че децата се връщат в училище. Лекарите са изключително натоварени, но най-важната задача беше да не остават хора без болнична помощ, каза Радев.

Герджиков критикува, че зеленият сертификат влияе зле на икономиката.

Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее. Другият вариант беше пълен локдаун, обясни Радев.

Враг ли е Русия?

Позициите относно темата „Крим“ на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков са противоположни. Герджиков каза, че „Крим е Украйна“. Радев повтори думите си от 2016-а, че „в момента е руски“.

„Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС“, коментира Радев.

„Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия – в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея“, заяви Герджиков.

„Крим – във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма. В момента Крим е руска територия“, отговори Радев.

„Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани“, призова Герджиков.

„Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона „Магнитски“. Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона „Магнитски“ бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици“, заяви Радев.

Въпроси от кандидат към кандидат

„Коалицията „Магнитски“

Втора част от дискусията е с преки въпроси на кандидатите за президент един към друг. Първи започна Герджиков.

„Вие или някой от правителството поемал ли е срокове за затваряне на Марица-Изток“, попита той Радев.

„Има, разбира се в плана за възстановянане. 2038-2040 г. е индикативната дата. Марица-Изток трябва да се ползва за нови технологии – зелен водород, соларни технологи и за съхраняване на енергия. Планът за енергетика на предишното правителство даде вече междинни дати за затваряне в 2025 г., до 2030 г още един мегават. Предишното правителство обрече нашата енергетика. То капитулира пред Брюксел. То прие плана за 55% намаляване на емисиите и това подгала въглищната енергетика на голямо изпитание“, отговори Радев.

Следващият въпрос на сегашния президент към претендента нажежи обстановката. Като Румен Радев включи в питането си бившия премиер Бойко Борисов и излезлите снимки от неговата спалня.

„Това че прокуратурата забатачи разследването за къщата в Барселона и шкафчетата ли е причината да защитавате прокуратурата“, запита Румен Радев Герджиков.

„През цялото време водехте кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои, но провалите са именно ваши. Трябваше да кажете какво сте постигнали за 5 години, но не можахте. Непрекъснато опитвате да ме прикачите за Бойко Борисов, към когото имате фиксация явно. Аз подкрепям всички български институции. Не познавам главния прокурор и не ме интересува, ако не си върши работата нека бъде сменен. Приписвате ми грехове, предполагаеми, на други хора“, отвърна остро Герджиков.

Най-голямата ми грешка, че не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима на Борисов. Вие сте кандидатът на коалиция „Магнитски“. Младен Маринов ви развежда из страната, какъв да сте? – обърна се Радев към Герджиков.

Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са направили грешки, но направиха и хубави неща, докато вие правите само грешки. Кажете нещо срещу мен – приписвате ми само чужди грехове. Шкафчетата не са мои! Обаче вашите провали, кризата, в която изпаднахме и проблемите сега, са Ваш личен провал. Забелязвам, че партиите които ви издигнаха, започнаха да се отричат от вас. Вие сте част от статуквото, вие не сте водач на промяната, отговори Герджиков.

Накрая двамата си стиснаха ръцете и си пожелаха успех.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...