Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Разкриват неизвестни факти за Априлското въстание в Перущица
Важно Култура Перущица Посоки Регион

Разкриват неизвестни факти за Априлското въстание в Перущица

Площадът в Перущица

Историци и краеведи ще коментират неизвестни досега факти и нови интерпретации за провеждането на Априлското въстание и събитията в Перущица през онези смутни дни. Кръглата маса ще се проведе на 26 ноември 2021 г. от 10 ч. в Конферентната зала на Дановото училище в Перущица, организатор е Историческият музей в бунтовния град.  Тема е АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В ПЕРУЩИЦА – ИЗВЕСТНИ И НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ /НОВИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ И ОТКРИТИЯ/, с модератор доц. д-р Веселина Вачкова. Ще бъдат дискутирани следните подтеми: „Саможертвата на Перущинци – отчаян героичен жест или предвидена развръзка?“ с доц д- р Веселина Вачкова, „По-малко известни факти за Априлското въстание в Перущица“ с Марио Джасим, „Нова светлина върху дейността на лейди Странгфорд в Перущица“ с Нели Дакова и „Благодетели на Перущица след Април 1876 г.“ с Креса Стоянова.

Българската свобода до средата на XX век многократно е зависела на първо място от способността на народа ни да се бори за нея с всички средства – дипломатически, публицистични, военни… Целта на предстоящото обсъждане е да бъдат представени неизвестни или досега подценявани по различни причини събития, личности, документи и предмети, които са свързани с Априлското въстание в Перущица и хвърлят нова светлина върху неговия ход и същност.

Участниците в обсъждането трябва да представят зелен сертификат или отрицателен тест за COVID 19. Събитието ще се проведе при спазване мерките за дистанция и брой лица в затворени помещения.

ПРОГРАМА

на Кръгла маса /обсъждане/ на тема:

Априлското въстание в Перущица – известни и неизвестни факти /нови интерпретации и открития/

Перущица, 27 ноември 2021 г./събота/ от 10 ч. в Конферентна зала на Даново училище – Перущица

Ще бъдат допускани посетители със зелени сертификати или отрицателен COVID тест.

10.00 ч. – 12.00 ч. Откриване на Кръглата маса и представяне на участниците в нея от доц. д-р Веселина Вачкова, Директор на ИМ Перущица.
„Саможертвата на перущинци – отчаян героичен жест или предвидена развръзка?“ – доц д- р Веселина Вачкова. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието

12.00 ч. – 13.00 ч. Обедна почивка
13.00 ч. – 14.00 ч. „По-малко известни факти за Априлското въстание в Перущица“ – Марио Джасим. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието.
14.00 ч. – 15.00 ч. „Нова светлина върху дейността на лейди Странгфорд в Перущица“ – Нели Дакова. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието
15.00 ч. – 15.30 ч. Кафе–пауза
15.30 ч. – 16.30 ч. „Благодетели на Перущица след Април 1876 г.“ – Креса Стоянова. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието.
16.30 ч. Закриване на събитието от доц. д-р Веселина Вачкова, Директор на ИМ Перущица

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...