Quantcast
Новини Пловдив » България » Рашков: Открихме разписки от машинния вот в дома на кандидат-депутат
България Важно Политика

Рашков: Открихме разписки от машинния вот в дома на кандидат-депутат

Бойко Рашков

Откриха разписки от машините на вота в дома на кандидат-депутат, участвал в изборите за Народно събрание на 14 ноември, съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг.

„В Софийска област има кандидат за депутат, не съм проучил дали е избран, по сигнал е извършена проверка и в дома му са открити редица следи – не само пари, списъци, а и контролните талони от машината, за да може този, които е получил парите, да се докаже, че е гласувал за ДПС“, обясни Рашков.

Вътрешният министър не съобщи името на кандидата за депутат, но каза, че той е от област Елин Пелин.

Ние установяваме, че парите се дават не само преди изборите, а и след това и този случай е такъв,  но не е единствен. Когато изборите вече са преминали и когато този, който дава парите, трябва да получи и доказателствата, че човекът,  получил 50 лв., е гласувал действително така. Намерили са възможността чрез документа от машината, който се полага на някой член от изборната комисия, да я получи и така си проверяват сами как е протекла търговията – дали този, на който е заплатено, наистина е гласувал“, отбеляза Рашков.

Сега се оказа, че сме постигнали „рекорд”, защото по установените случаи, по които ние и Прокуратурата сме приели, че има данни за започване на досъдебно производство, делата вече са 122. Това е сериозен ръст”, посочи още вътрешният министър.

„Нямаме право да бъдем оптимисти, че след като сме предприели действия, ние сме елиминирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари местата в парламента. Не сме решили този въпрос, той остава и за в бъдеще”, каза Рашков.

„Българските граждани все пак трябва да си поставят сами въпроса – за да се разходват подобни огромни финансови средства, партиите у нас, които използват този нечестен начин за спечелване на депутатски места – от къде ги имат тези финансови средства, заключи Рашков.

Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи, каза още вътрешният министър.По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ.

Разпространявани са слухове в Кърджалийско, че се готви нов Възродителен процес и ако местните турци, не гласуват за ДПС, имената им ще бъдат сменени, каза Рашков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...