Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Увеличават се опитите на мигранти да проникнат от Беларус в Полша
Свят

Увеличават се опитите на мигранти да проникнат от Беларус в Полша

Полша обяви днес, че се увеличава броят на опитите на мигранти да проникнат на нейна територия от Беларус, предаде Ройтерс. Хиляди хора, главно иракчани, остават блокирани в студа по граничната полоса и не могат да влязат в Полша, нито да се върнат в Беларус. По-късно днес около 430 от тях ще бъдат върнати с първи по рода си полет от Минск до Ирак, съобщи bTV.

Към 200-300 човека, предимно мъже, но и семейства с малки деца, са се скупчили около огньове в района на граничния пункт „Кужница-Брузги“ видя репортер на Ройтерс от беларуската страна на границата. Други издигат палатки, а един мъж храни бебе. Мигрантите са заобиколени от беларуски войници с маски, шлемове и предпазни жилетки, а от полската страна на границата се вижда водно оръдие.

Вече дни наред мигранти, предимно от Ирак, са на беларуско-полската граница. Те се опитват да преминат през Полша в Германия. В понеделник мигрантите напуснаха временния лагер край беларуския граничен пункт Брузги. В момента те лагеруват директно на граничния пункт пред полските бариери. Полските правоприлагащи органи засилиха присъствието си откъм граничния пункт Кузница.

Опитите за проникване на полска територия продължават. Полските граничари отчетоха само за вторникн 161 опита за нелегално преминаване на границата. Всички са били неуспешни, но 9 полски служители са пострадали в сблъсъците.

Правителството във Варшава се готви кризата да се проточи с години, обяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак.“Расте агресията на мигрантите, подкрепяни от режима на Лукашенко, който съществува благодарение на Кремъл. Трябва да се подготвим за факта, че кризата на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо и ще продължи месеци. Надявам се, не години“, каза той.

Полското правителство ще започне да изгражда нова ограда по беларуската граница към средата на декември. Планира се съоръжението да обезпечи 180 от общо 418 километра на общата граница и да бъде завършено през първата половина на 2022 година./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...