Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Държава в пубертет – COOL!
Важно Диагнозите на д-р Харсъзов ИЗБОРИ 2021 Мнения

Държава в пубертет – COOL!

  • ПреходА май не е толкова лошо нещо, защо не си стоим в него, тъй и тъй сме заети да отричаме авторитети и да повтаряме, че нищо няма смисъл

 

Д-р Йордан Харсъзов

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес

„Ще продължавам да продължавам!“ Това пее в малко известната си песен „Оправи леглото“ още по-малко известният ямболски кротък алкохолик Бай Муцан. След това в песента жена му отговаря: „Върви се гръмни!“, „Работя по въпроса“, обещава той.

Без да сме задължително алкохолици, след последните избори ние пак решихме да продължаваме да продължаваме.

В конкретния случай да продължаваме Промяната. Или иначе казано ПреходА. Който от 32 години все ни диша във врата. Мине се не мине време, тъкмо някой го обяви за приключил, и ПреходА вземе, че се прокашля иззад пердето: „Ехо, тука съм още!“

Не можем да мирясаме като други уравновесени и възрастни държави и това си е. И всичко това, като имаме предвид, че всъщност ние сме най-старата европейска такава. Нормално ли е подобно поведение от старицата на Европа?

Ако е човек, жена дори, как ще наречеш някоя вечно търсеща личност, която винаги иска да се променя и пристава на първия, който я поиска, а при това е най-възрастната от околните? Дора Габе?

България определено има възрастови проблеми. Варира между антична държава и млада демокрация. А ако извадиш 12-те „Бойкови“ години, си става направо държава-пубертет.

И наистина като че ли най-добре може да се определи състоянието й в момента именно с тийнейджърски вълнения.

Говорейки на държавно ниво, на какво би ни заприличало това, което се случваше тази година? Това ако не е див пубертет, не знам какво е… Слави, Мая, Татяна и Тошко, Тошкооооо….

Та явно се намираме в пубертет, и то яростен и див такъв. Всички симптоми са налице.

Изпитваме сериозен проблем с признаването на авторитети. Гневни сме. Имаме драма със собственото си аз, изкарваме си го на съседите за което, търсим се, но не се намираме. Изтъкани сме от комплекси… Да продължавам ли?

Всъщност толкова лошо ли е това? Все пак тийнейджърската възраст предполага младост, разрешение тепърва да грешиш, зрялата възраст е далеч, тепърва имаме да правим глупости.

Това предполага бъдеще.

Защото и държави, и империи си имат своя завършек щом достигнат своята старост.

А най-сигурният сигнал за задаващия се край е именно застоят, самодоволството и чувството за превъзходство.

След това става много бързо. Римската империя навремето е била еталон за стандарт. На гражданите е било гарантирано да имат ежедневно вино и хляб, както и да гледат как разни диви тракийци се колят из стадионите, и това без да е необходимо да работят нищо.

В сегашно време наследниците на Рим не са един и два, поне на този континент. Вече много поколения в много държави в Европа си отглеждат „материал“, който не работи, но тъй като все пак трябва да прави нещо – пие, друса се, бие жената, животното или нещо другополово, мрази или поне презира тези, дето идват от други страни да му прибират реколтата и по някакъв свой начин се има за нормален, при положение, че не е прочел и една книга.

На мястото на тези, които все пак трябва да работят нещо, идват разни индийци, пакистанци, мароканци… А местните патриции се самоугояват, тънат в собствената си самодостатъчност и не подозират как с всеки изминал ден копаят приближаващия се гроб на своята държава или империя.

В този контекст България, съвсем не изглежда толкова безнадеждно.

При всичките й кусури, при нея има повече живец от повечето уж по-развити страни, в които надграждат над странните форми на толерантност и аналните сърбежи.

Така че донякъде това да сме проклети, недоволни, да не искаме да ни боцкат, поне без рев, да отричаме авторитетите си… това е COOL.

И без това животът е гаден и нищо няма смисъл.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...