Quantcast
Новини Пловдив » България » Кацаров: Няма да се изисква информирано съгласие за поставяне на ваксина
COVID-19 България Здраве

Кацаров: Няма да се изисква информирано съгласие за поставяне на ваксина

Д-р Стойчо Кацаров

От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие на пациентите за поставяне на ваксина срещу COVID_19. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг.

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване”, каза той.

От днес повторно преболедувалите COVID-19 могат да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система.

„Във връзка с интереса към това, че вече има много хора, които повторно боледуват от COVID-19, от днес системата позволява издаване на сертификат за повторно преболедуване на коронавирус. Потвърдена е дефиницията, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекцията, ако има повторна инфекция, това се счита за реинфекция“, коментира Кацаров.

Здравният министър каза, че от вторник ще заработи открита гореща телефонна линия за медицинския аспект на ваксинацията. Там лекари ще отговарят на всякакви въпроси на граждани, свързани с настоящото им състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина.

Министърът заяви още,  че тази седмица се очаква да бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове за учениците. Според Кацаров количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с министъра на образованието Николай Денков с молба да се обсъди вариант учениците от 8. до 12. клас да се тестват с тестове за възрастни.

Кацаров каза още, че към момента не се налага да се възползваме от механизма за взаимопомощ на ЕС, тъй като четвъртата вълна на коронавируса е пречупена.

Броят на болните в болниците намалява, броят на починалите намалява,той има отстояние 10-15 дни от пиковите стойности. Ако спазваме тези мерки, които са работещи – със зеления сертификат и повечето тестове, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация, каза още Кацаров./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...