Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Денков: Може да сменим тестовете за големите ученици
България Образование

Министър Денков: Може да сменим тестовете за големите ученици

Акад. Николай Денков

Към момента не може да се каже дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

Пристигнат ли тестовете, ще бъдат разпределени  за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни по-рано. В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000.

Обсъжда се вариантът за по-големите ученици да се използват друг вид тестове, при които те сами си взимат проба от носа. „Пробата се взима от началото на носа, не се бърка навътре. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете и трябва да преборим и това”, каза министърът.

При заболеваемост под 250 на 100 000 души ще бъде прекратено тестването в училище. Към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция, допълни акад. Николай Денков.

По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година доказва, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив.

Според минисъра на образованието трябва да се подготвим за следваща вълна на коронавируса и припомни, че над 45% от учителите са ваксинирани.

„До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е с тестване”, обясни Денков.

Той изтъкна, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи.

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи, допълни образователния министър.

Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от PCR.

„Ако не осигурим безопасна среда, гарантирано ще възпроизведем подобна ситуация. В рамките на месец пак ще сме пред епидемичен взрив, пак ще трябва да затворим училищата, вероятно ще трябва да затворим и страната. Практиката в развитите страни, която се опитваме да въведем – вкарваме децата в училище, но не позволяваме заразата да се развие”, обясни още Денков.

Министърът бе категоричен, че презапасяване с тестове няма, а огромното забавяне с доставките води до проблеми и с преразпределянето. Тестовете се правели в клас, защото от МОН не искали тестването да бъде про форма.

„Правейки тестовете в клас, всички виждат резултатите, ясно е, че тестовете са извършени правилно и се осигурява безопасна среда. Няма връзка между честотата на тестването и броя на положителните тестове. Честотата се определя, чисто медицински, от дължината на индукционния период – колко дълго след заразяването детето натрупва вирусен товар и започва да заразява другите. За делта варианта този период е около 3 дни. Ние сме избрали по-щадящия вариант от два дни”, обясни Денков.

Той добави, че никога не е подкрепял задължителната ваксинация на деца и на учители, но смята, че доброволната ваксинация е необходима.

Денков обясни и защо тестването се прави два пъти в седмицата. „Ако детето се е заразило в събота, то няма да заразява другите деца в понеделник. Болестта обаче ще е развила в сряда и то ще заразява околните. Затова се правят тестове два пъти седмично“, каза Денков./ПловдивПрес

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...