Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Общинари от Пловдив и бившата шефка на „Басейнова дирекция“ на съд за подкупи
Градът Марица Регион Съд и Прокуратура

Общинари от Пловдив и бившата шефка на „Басейнова дирекция“ на съд за подкупи

Спецакцията в Басейнова дирекция беше през 2020 г.

Бившата директорка на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) Цветелина Кънева, юрисконсулт в дирекцията Димитър Бенин и двама съветници от общините Пловдив и „Марица“ – Стефан Послийски от ВМРО и Георги Какалов (също от ВМРО, но от ОбС „Марица) са предадени на съд. Те са обвинени за това, че от май 2018 г. до 28 февруари 2020 г., използвайки служебното си положение, получили неправомерни доходи от неизрядни бизнесмени в региона (производители на водоплаващи птици), възползвайки се от разрешителния и санкционен режим, съобщават от спецпрокуратурата.

Обвинените за участие в групата общински съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона – след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения.

След създаването на дружеството двамата общински съветници предприели действия за внедряване на техни хора в администрацията на басейновата дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията  да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. След категоричния му отказ, го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група.

Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на дружествата, които склонили да платят, проверките били незабавно прекратявани.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Още

Трима обвиняеми след спецакцията в Басейнова дирекция – Пловдив

Тримата задържани в Басейнова дирекция остават в ареста

Захарният комбинат плаща глоба от 2000 лв. за незаконен кладенец

Георги Семерджиев в сигнал: Послийски ми поиска 10 хил. лева на месец

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...