Quantcast
Новини Пловдив » България » Първи опит за кабинет – чии имена се спрягат за министри
България Мнения Политика

Първи опит за кабинет – чии имена се спрягат за министри

Асен Василев и Кирил Петков

Търговията за постове в бъдещия кабинет на Кирил Петков и Асен Василев вече е в ход, пише „Труд”, като се позовава на представители на част от ръководствата от БСП, ИТН и ДБ. Точно формациите, които загубиха катастрофално изборите и едва закрепиха парламентарни групи с под 30 депутати, сега ще гласуват под строй и срещу добра мотивация. Съвсем естествено, никой от участвалите в неформалните срещи не призна за финансови компенсации или външен, дипломатически натиск.

От „Продължаваме промяната” предложили още в първите разговори формулата 8-4-4-2, където двама от министрите са от „Демократична България”, по 4 министерства получават хората на Слави Трифонов и БСП, а осем души са от най-приближените на дуото Петков-Василев.

Колаж: Труд

Коалиционното разпределение 8-4-4-2 допаднало и на Румен Радев, който ще има възможност да запази част от служебните си министри и в проектокабинета „Петков”.

Служебните министри Бойко Рашков – МВР, Николай Денков – МОН е по-вероятно да продължи във ведомствата си. Военният министър Георги Панайотов също бил одобрен за постоянен министър, още повече, че е близък с Радев.

Коалицията 8-4-4-2 обаче срещнала отпор първо при БСП, после при ИТН, а накрая и при ДБ, тъй като Петков и Василев предложили Рашков да е от квотата на БСП, като така министрите на червените намалявали с един. Социалистите директно си поискали социалното и здравното министерство. Вариантите там са Драгомир Стойнев или Георги Гьоков, а за мястото на Стойчо Кацаров – проф. Георги Михайлов, който бе водач на червената листа в Благоевград. От БСП настоявали и никакви хора на Мая Манолова, както и самата тя да не присъстват в разпределянето на местата по министерствата. Дуото Петков-Василев обаче не дали категоричен отговор по този въпрос.

Слави Трифонов много държал икономистът Любомир Каримански или финансистът Пламен Димитров да поеме икономическото министерство. Трифонов обещал 100 процента подкрепа и срещу министерството на земеделието, което трябва да се управлява от Пламен Абровски.

От ИТН този път формулирали твърдо и желание сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да заеме мястото на сегашния Димитър Радев, на когото му изтече мандатът.

В същото време от Промяната пък предложили да има отделно министерство на иновациите, коeто според тяхната програма трябваше да бъде в икономическото ведомство. Там за министър е харесана Деница Симеонова, която бе началник на кабинета на Асен Василев по време на министерстването му във финансовото.

От „Демократична България” ще получат министерството на правосъдието, а министър ще е Христо Иванов. Ген. Атанас Атанасов е гласен за ключов пост в службите. Министерството на околната среда е за Борислав Сандов, който е част от зелените в ДБ и вече потвърди пред Нова телевизия, че е бил на първите разговори с Петков и Василев, и дори каза: „Няма съмнение, че мислим като „Продължаваме промяната”.

Енергийното министерство било сред най-обсъжданите сектори, като там за сега компромисен вариант бил водачът на ПП за Стара Загора – Радослав Рибарски, който се е занимавал с фотоволтаични проекти и е в „Енергоремонт-Гълъбово” АД.

Най-твърдо остава на поста си министър Велислав Минеков.

Проектокабинетът „Петков“ с одобрени постове в него:

Кирил Петков (ПП), премиер

Даниел Лорер (ПП), външен министър

Бойко Рашков (БСП), вътрешен министър

Георги Гьоков (БСП), социален министър

Асен Василев (ПП), министър на финансите

Николай Събев (ПП), министър на транспорта

Николай Денков (ПП), образователен министър

Христо Иванов (ДБ), министър на правосъдието

Пламен Абровски (ИТН), министър на земеделието

Проф. Георги Михайлов (БСП), здравен министър

Деница Симеонова (ПП), министър на иновациите

Любомир Каримански (ИТН), икономически министър

Борислав Сандов (ДБ), министър на околната среда

Радослав Рибарски (ПП), министър на енергетиката

Радостин Василев (ИТН), министър на младежта и спорта

Георги Панайотов (с подкрепа на Радев), военен министър/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...