Quantcast
Новини Пловдив » България » Тиери Бретон: Възможен е български вариант на COVID-19
COVID-19 България Здраве

Тиери Бретон: Възможен е български вариант на COVID-19

Eврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон
Eврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон

„България не е остров и може би има конкретна причина за такова ниско ниво от 28 процента ваксинирани. Проблемът е, че с наближаваща следваща вълна в България, има риск тя да се превърне в клъстер, но това е риск и за всички останали граждани. Възможно е да има български вариант на вируса, защото много българи не са ваксинирани и това ще бъде много лошо.“ Това смята еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на работно посещение в България, предава БТА.

По думите му единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията. Европейската комисия не може да се меси в неговата работа.

Нивото на ваксинирани в Европейския съюз е 76%, но в някои държави нивото на ваксинация е твърде ниско. „Затова дойдох тук, за да видим как можем да ви помогнем“, допълни Бретон и допълни: Отговорността за здравето е на страните членки. Отговорността е на България да има собствена здравна стратегия, но моя отговорност е всяка страна да получи, всичко което е необходимо, за да се бори с пандемията. България има достатъчно ваксини и засега това е единственият инструмент за борба с пандемията. Ваксините са ефективни – три милиарда хора на планетата вече са имунизирани.

„Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не е вярно – само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия“, посочи още Тиери Бретон.

Той обясни, че цифровият сертификат е инструмент, който е разработен, за да доказва липсата на риск за останалите хора.

„Навсякъде има антиваксъри, няма държава, където те да са по-малко или повече. Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна“, каза още Тиери Бретон. Той отбеляза, че по-големият брой хора в болниците не са ваксинирани.

„Моята отговорност е държавата да получи всичко необходимо, за да си свърши работата, да има цифров сертификат и ваксини, за да може хората да пътуват“, отново изтъкна Тиери Бретон.

По-късно днес Тиери Бретон ще разговаря с министър-председателя Стефан Янев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...