Quantcast
Новини Пловдив » България » Закрилникът на Доган агитира на турски в Столипиново, отнася глоба
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Закрилникът на Доган агитира на турски в Столипиново, отнася глоба

Джамисет Джафер беше първият, които връхлетя да защити Доган с тежки ритници по Енимехмедов
Джамисет Джафер беше първият, които връхлетя да защити Доган с тежки ритници по Енимехмедов

Известният активист на ДПС и местен лидер в Столипиново Джамисет Джафер, по-популярен като Джими, е санкциониран от 16 РИК затова, че е агитирал на турски език на първия тур на изборите за президент за Мустафа Карадайъ.

Джамисет се прочу през 2013 година, когато беше сред първите, които скочиха да защитават лидера си Ахмед Доган на конгреса през януари. Джими нанесе първите ритници в главата на Октай Енимехмедов – младежа, който извади пистолет срещу вече почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на конференцията на Движението на 19 януари 2013 година. Джамисет Джафер беше и общинки съветник от ДПС в Пловдив.

Джамисет Джафер беше и общински съветник в Пловдив
Джамисет Джафер беше и общински съветник в Пловдив

За санкцията съобщиха за ПловдивПрес от 16 РИК, след докладна от Шесто РУ на полицията в Пловдив.

Служителите на реда събрали данни, че при провеждането на охрана на митинг на ПП „ДПС“, проведен 12 ноември, в часовия диапазон между 15:00 и 19:30 часа на ул. „Елба“, гр. Пловдив, район „Източен“, с участието на между 100 и 150 граждани, на изградена сцена, с оркестър и певици, са били представени кандидатите в кандидатската листа на политическата партия. Твърди се, че едно от лицата, които са взели дума от трибуната е Джамисет Шабан Джафер и през повечето време от речта си е използвал език различен от българския, наподобяващ турски език. Посочено е, че в Шесто районно е наличен диск съдържащ видеоклип на събитието.

Установено е, че записът е 10 минути и 38 секунди, като в голяма част от него се разговаря на език, различен от български.

От 16 РИК са поискали от областния управител на Пловдив да осигури заклет преводач, който потвърдил, че Джамисет Джафер говори на турски и призовава за подкрепа на Карадайъ.

Извършването на агитация на език, различен от българския език представлява нарушение на чл. 181, ал.2 от ИК, съгласно който предизборната кампания се води единствено на български език, подчертават от 16 РИК.

Председателят на Районната избирателна комисия в Пловдив Ивайло Василев трябва да състави акт за установяване на административно нарушение по чл. 181, ал. 2 от ИК на нарушителя.

След съставяне и връчване на акта, същият да се изпрати на Областния управител на област Пловдив за издаване на наказателното постановление.

На основание чл. 21, ал. 5, пр. 1 от АПК, настоящото решение не подлежи на обжалване.

Джамисет – Джими е сред известните тартори в Столипиново и другите смесени квартали в Пловдив. Преди време беше окупирал бившата детска градина там и я беше преустроил в място за забавления, сватби, сюнети. Сградата обаче беше опасна и общината я събори.

Джими беше и основна фигура в битката за вакъфските имоти в Пловдив, които носят добри доходи на Мюфтийството.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...