Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Чованг Ринджи, личният шерпа на Христо Проданов, разказа за последните му часове
Важно Маршрути Посоки

Чованг Ринджи, личният шерпа на Христо Проданов, разказа за последните му часове

Чованг Ринджи Шерпа
Чованг Ринджи Шерпа Кадри: Виртуални пътешествия по света.

Сънародниците ни от фейсбук групата „Виртуални пътешествия по света“ ни направиха свидетели на една емоционална среща. Те се видяха с последния човек, видял легендарния карловец Христо Проданов жив – неговият шерп Чованг Ринджи Шерпа. Ето разказът от социалните мрежи:

Вчера беше един от най-емоционалните дни в нашето пътуване! В Намче Базар сме и се срещаме случайно ( или не ) с ..личния шерпа на Христо Проданов – Чованг Ринджи. Христо Проданов, хора ! – първият български алпинист, който изкачва Еверест. Същият Христо Проданов, за който цяла България тръпне до последния миг на 21 април 1984г.

Върнахме се 40 години назад.. Ринджи ( днес на 81 г. )- много енергичен и с бистра памет, ни разказва как рано сутринта около 4 часа двамата тръгват да атакуват върха по страховития Западен гребен. На около 8500 м, падаща с кислород бутилка от горе, удря Ринджи в гърдите и той започва да плюе кръв. Христо му казва да се прибира в лагера и продължава сам към върха..за съжаление остава там завинаги.

Може да ви се струва странно, но очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина. Подарихме му български флаг и го поканихме в България ( на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават ( той никога не е излизал от Непал) .

Питаме го какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва: “вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит“.

Английският на Ринджи е изключителен за 81 годишен непалец (който никога не е излизал от Непал), но от време на време ни трябва помощта на нашия гид Рами.

От нашата камбанария на 20-30-годишни младежи, историята е само такава, каквато са ни я разказвали нашите родители, за първи път я чуваме от първо лице. Впечатлени сме!

По-късно вечерта ни дойде на гости, заедно със сина си, в къщата, където бяхме настанени. Разказаха ни за живота си, къде са дъщерите и синовете му, подариха ни и будистки шалчета. Накрая го попитахме само, според него какъв е смисълът на човешкия живот ( много философски ) – а той със същата усмивка ни казва: “ ние сме будисти – всичко, което правим е за следващото поколение.

Христо Проданов е първият българин, изкачил през 1984 г. първенеца на Земята, връх Еверест. “Аз съм на върха, на върха съм – Христо“. Тези думи той изри­ча, когато развя родния трибагреник на първия връх на планетата. Това е първият човек, изкачил върха по Западната му стена, без да ползва кислороден апарат. Това също е и най-ранното изкачване на върха за пролетен сезон /20 април/, както и първо соло изкачване по Западния гребен /и все още единствено/. На върха Христо престоява 33 минути от 18.15 до 18.48 часа.

Загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Христо Проданов е и първият българин, стъпил на осемхилядник – връх Лхотце (8516 м, през 1981 г.).

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...