Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Протести в Брюксел срещу COVID мерките, стигна се до сблъсък с полицията
COVID-19 Свят

Протести в Брюксел срещу COVID мерките, стигна се до сблъсък с полицията

Насилие избухна днес на протест срещу мерките за борба с коронавируса в Брюксел, където според полицията са участвали десетки хиляди души.

Шествието започна мирно, но по-късно полицията стреля с водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, започнали да хвърлят взривни предмети, свидетелства фотограф на АФП. В отговор демонстрантите са започнали да строят барикади.

Няколко от демонстрантите, попаднали в сблъсъка, са носели качулки и фламандски националистически знамена, съобщи Нова телевизия.

Сблъсъкът с полицията за борба с безредиците се е състоял в близост до района на ЕС и правителството в белгийската столица.

Полицията съобщи, че 35 000 протестиращи са излезли от Северната гара в Брюксел срещу новия кръг от мерки за COVID, обявени от правителството в сряда.

Демонстрацията, наречена „Заедно за свободата“, до голяма степен се съсредоточи върху забраната за неваксинираните да посещават места като ресторанти и барове.

Европа се бори с поредната вълна от зарази и няколко държави затегнаха ограниченията въпреки високите нива на ваксинация, особено в западната част на континента.

Белгия, една от страните, засегнати най-силно от последната вълна, в сряда разшири правилата си за работа от вкъщи и засили забраните за неваксинирани.

Масови протести обхванаха цяла Европа в отговор на новите забрани заради COVID, наложени от правителствата, за да се ограничи бързото нарастване на броя на новите инфекции, и насочени предимно към неваксинирани. Вчера и днес в Европа и по света улиците масово се огласиха от един всеобщ призив: „Искаме свобода! Не на дискриминацията!“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...