Quantcast
Новини Пловдив » България » Как влияят вариантите на COVID-19 върху ефикасността на ваксините
COVID-19 България Важно Здраве

Как влияят вариантите на COVID-19 върху ефикасността на ваксините

COVID-19

Какво влияние имат вариантите на SARS-CoV-2 върху ефикасността на ваксините срещу COVID-19? Информация по този въпрос публикува Министерството на здравеопазването на официалната си фейсбук страница.

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор. По този начин, освен че ще сме предпазени от тежко протичане на заболяването, ще спомогнем да се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (пр. по-голяма заразност, по-тежко протичане и т.н.).

Актуални проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на вируса.

В момента доминиращ в Европа остава Делта вариантът (B. 1. 617. 2) на SARS-CoV-2. Проучвания показват, че прилаганите у нас ваксини имат значителен защитен ефект срещу варианта Делта.

При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините значително намалява. Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект!

„Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно“, посочват учените от института „Роберт Кох“ в Германия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...