Quantcast
Новини Пловдив » България » Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП
България Важно Политика

Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП

Крум Зарков

Избраният за депутат в 47-ото Народно събрание Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП на очаквания пряк избор догодина.

Спекулации за кандидатурата му имаше от седмица, но тази вечер той обяви участието си във вътрешните избори в новото предаване „Демокрацията“ на ТВ1.

Според взетото „на подпис“ решение на Националния съвет миналата събота конгресът на БСП трябва да се събере на 22 януари, за да констатира оставката на Корнелия Нинова след изборния крах, да обяви временен лидер и да насрочи втория в историята на партията пряк избор за лидер, пише „Дневник“.

На първия на 12 септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели втория си мандат като лидер на първия пряк избор с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 гласували от 80 236 членове по списък. Основният й опонент тогава бе предишният й заместник Кирил Добрев.

Очаква се зад Крум Зарков да застанат както критиците на Корнелия Нинова, така и редови социалисти. Има спекулации, че настоящият лидер ще лансира Кристиан Вигенин за неин наследник.

Днес Крум Зарков каза, че не е кандидатът на вътрешната опозиция и че се надява да има достатъчно конкуренти за поста. Според него изборът трябва да е пряк, от всички партийни членове и да не се връщат старите правила – конгресът да избира председателя. Той обеща, че ако стане лидер, БСП ще работи по темите, които вълнуват и млади, и възрастни, но не и по „измислени“ такива като за „джендърите“ например. В коментар за Истанбулска конвенция каза, че Конституционният съд вече се е произнесъл. Накрая обяви, че БСП трябва да поеме по нов път – този на младите.

Юристът Крум Зарков (39 г.), който е завършил право в „Сорбоната“ в Париж, бе част от екипа на „Позитано“ 20 на предишния лидер Михаил Миков. След избирането й Корнелия Нинова го покани в тясното ръководство на БСП – Изпълнителното бюро, където бе доскоро. След изборната загуба на 4 април т.г. той и Янаки Стоилов поискаха оставката на Нинова и после бяха отстранени от бюрото, където имаше и други смени. Той е и член на широкото ръководство – Националния съвет, като м.г. е единственият, избран в него с мнозинство (повече от половината от гласувалите на конгреса, другите 184 места се попълват по вишегласие или заради заеманата длъжност). По такъв начин е избиран само соченият за любимец на партията – покойният Стефан Данаилов.

Крум Зарков е депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание като депутат от Русе, като в първите две е зам.-председател на парламентарната група, а във всички – зам.-председател на правната комисия.

Междувременно вътрешната опозиция в БСП твърди, че е събрала необходимите подписи (64 от 185) за свикване утре следобед на присъствено заседание на Националния съвет, защото искат конгресът да е спешен и още тази година, както и Корнелия Нинова да не води преговорите за правителство. Според ръководството на „Позитано“ 20 подписка не е депозирана и пленум утре няма да има.

Дори и опозицията на лидера да се събере в партийната централа, не може да реши нищо, но може да засили вътрешното напрежение./ПловдивПрес

Още новини по темата

Сергей Станишев: Стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП

Пловдивски социалисти опровергаха Нинова, искат заседание на НС

Изпълнителното бюро на БСП: Утре няма заседание на Националния съвет

БСП не се събра, заседанието онлайн даде мандат на Нинова за преговори

Корнелия Нинова: Подавам оставка, резултатът на БСП е катастрофален

Нинова: Вината ми е, че мълчах за задкулисието

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...