Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Александър Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Радев
България Важно Политика

Проф. Александър Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Радев

Проф. Александър Маринов

„Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента“. Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. Според него въпросът не е до концентрация, а до координация.

„Ако имаме едно парламентарно мнозинство, правителство и президент, излъчени по волята на мнозинството от народа с цел да осъществяват желаните промени, това не е концентрация, а едно единодействие за постигане на цели, желани от обществото. Аз не виждам в това нищо притеснително“, каза той. Проф. Маринов обяви, че е умерен оптимист за съставяне на правителство.

Той изказа очакване след преговорите между партиите за съставяне на коалиционно управление да бъдат изготвени споразумение и програма, където да е записано кой какви компромиси е направил.

По думите му, за да се стигне до проекта на президента за промени в Конституцията, първо трябва да има формирано мнозинство в НС и излъчено редовно правителство. „След като парламентът и изпълнителната власт поемат по един нормален път, ще дойде време да се поставят на масата по-сериозни въпроси, които логично са свързани с една следваща фаза на промените в България. Ясно е, че без установяване на върховенство на правото и оздравяване на институциите никаква друга реформа не е възможна – нито борба с корупцията, нито ускорено икономическо развитие, нито ефективна социална политика“, обясни още той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...