Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Радев с официална позиция за Крим, след „притеснението“ на САЩ
България Важно Мнения Политика

Радев с официална позиция за Крим, след „притеснението“ на САЩ

Румен Радев

Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира, че той нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право.

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път, пояни Радев.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта.

Припомняме, по време на дебата с Анастас Герджиков преди втория тур на президентските избори на въпроса: „Не разбрах чий е Крим?“, Радев отговори, че сега Крим е руски. Като реакция след това Украйна привика на разговор българския посланик в Киев.

През 2014 г. след референдум Русия анексира полуостров Крим от Украйна. Тогава с договор Русия обяви Севастопол и Крим за част от своята територия.

Още

САЩ дълбоко загрижени за изявлението на Радев за Крим

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...