Quantcast
Новини Пловдив » Важно » САЩ дълбоко загрижени за изявлението на Радев за Крим
България Важно Мнения Политика

САЩ дълбоко загрижени за изявлението на Радев за Крим

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“, се казва в позиция на американското посолство у нас.

От мисията добавят, че Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

„Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“, пишат още от посолството.

Причината за реакцията на американското посолство са думите на преизбраният вчера за втори мандат Румен Радев. В четвъртък на предизборен дебат президентът обяви: „Крим в момента е руски, какъв да е“. Последваха остри реакции на украинските власти, които поискаха той да коригира изказването си. От ЕС  и САЩ обявиха, че Крим е украинска територия, която е незаконно анексирана от Русия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...