Quantcast
Новини Пловдив » България » Сергей Станишев: Стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП
България Важно Политика

Сергей Станишев: Стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП

Сергей Станишев

Аз мисля, че всеки социалист в България има тежки притеснения, защото за съжаление ние стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП. За 4 години от 950 000 гласа на 270 приблизително, това са почти 700 000 избиратели, които са дали оценка на политиката, водена от това ръководство и те гласуваха с краката си – или неучаствайки в гласуването, или гласувайки за други политически сили. Това заяви пред БНТ  председателят на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според него за първи път може да е говори за загуба не само на периферия, но и на ядро на БСП. „Това означава, че  тази линия на консервативна левица, линия на състезание с националистите и патриотарите на тема кой е по-традиционалист, кой е по-националист, това не е идентичността на БСП. Ако БСП иска да бъдем модерна европейска партия, която да привлича и леви, и центристки гласове и да бъдем силни, което винаги е било условието за сила на БСП – консолидация на лявото и разширяване към центъра, значи трябва да се промени политиката“, коментира още той.

Сергей Станишев определи пленума на БСП като фарс. „Това е срамно явление, когато имаш такава катастрофална загуба, да замиташ всичко под килима. Искам да знам кои са тези членове на Националния съвет, които смятат, че всичко е окей и дават смел мандат на това ръководство, което по същество не пое отговорност за резултата, защото псевдооставката е един трик за печелене на време, за участие в преговорите, неясно с какво морално основание и за раздаване на постове на свои хора, които после трябва да го върнат като жест при повторни избори, защото никой от това ръководство не смятат да си ходят при тези резултати“, коментира още председателят на ПЕС.

Станишев допълни, че е много притеснен от това, което чува, тъй като на сайта на БСП не видял какъв всъщност е мандатът за преговори. „Има две неща, които са твърде общи – едното казва, че не трябва да има, че БСП е против либерална политика и против приватизация на ББР, което е един малък елемент от политиката и другото е националните интереси по отношение на Република Северна Македония. По същество това е картбланш. Това означава договаряйте се за всичко, каквото искате само и само да влезем в управлението и да си разпределим постове. Оцеляването на ръководството, може да бъде за сметка на оцеляването на БСП като кауза и като партия. Това е неприемливо“, каза Станишев.

Според него пак се търсят виновни – вътрешно партийната опозиция, в това число и президента. „Всички виждаме, че и между двата тура на президентските избори продължи една странна, но много агресивна война срещу президента и служебното правителство чрез подставени лица, чрез проксита. Така че няма никакъв знак, че са извлечени някакви поуки и ако си спомняте, след всички предишни загуби и на европейските избори, и на местните избори, аз призовавах да се направи смислен разговор и анализ. От това има нужда БСП – за политическата посока, за посланията, за целия начин на нашето функциониране, защото винаги съм казвал последните години БСП се опитва да копира ГЕРБ. Българите това не го искат. Не искат да сменят един ГЕРБ с псевдогерб вляво“, каза той./ПловдивПрес

Още новини по темата

Пловдивски социалисти опровергаха Нинова, искат заседание на НС

Изпълнителното бюро на БСП: Утре няма заседание на Националния съвет

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...