Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Словакия въведе локдаун за неваксинираните
COVID-19 Свят

Словакия въведе локдаун за неваксинираните

Затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Словакия. Новите правила засягат неваксинираните и влизат в сила от днес. Страната се бори с едно от най-високите нива на заразяване с коронавирус в света, предаде БГНЕС.

Дори и с отрицателен тест за коронавирус, неваксинираните нямат право да влизат в магазини, освен в тези, които се считат за основни, като например магазини за хранителни стоки, дрогерии или аптеки.

„Прибегнахме до енергично блокиране на неваксинираните, защото трябва да ги защитим“, заяви по-рано министър-председателят Едуард Хегер в ефира на обществената телевизия RTVS.

Според изчисленията на АФП Словакия е на четвърто място в света по честота на заразяване – 917 нови случая на коронавирус на 100 000 жители през последните 7 дни след Словения, Австрия и съседната Чешка република.

„Високият процент се дължи на много фактори, най-важният от които е, че имаме много малко ваксинирани хора „, заяви в понеделник пред АФП председателят на Асоциацията на лекарските синдикати Петер Висолайски. „Приетите ограничения все още са много слаби и не са толкова ефективни, колкото в случая с предишния вариант на коронавируса“, каза Висолайски. Експертът заяви, че по-доброто прилагане на съществуващите ограничения и „по-интензивната ваксинация биха могли да намалят броя на инфекциите“.

Страната с население 5,4 млн. души има един от най-ниските проценти на ваксиниране в Европейския съюз. Само 45,7 % от населението в Словакия е напълно ваксинирано./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...