Quantcast
Новини Пловдив » България » Борислав Сарафов: В автобуса е имало втори шофьор, не е ясно дали е сред оцелелите
България Инциденти

Борислав Сарафов: В автобуса е имало втори шофьор, не е ясно дали е сред оцелелите

Борислав Сарафов

„В автобуса е имало втори шофьор, не се знае дали е сред оцелелите. Имало е взрив, но въпросът е дали взривът е причинен вътре в автобуса или от сблъсъка му с мантинелите. Четирите автобуси от групата са се движили на разстояние 15-20 минути един от друг“. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов от мястото на трагичния инцидент на АМ „Струма“. Той е там заедно с главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески и представители на прокуратурите в България и РСМ.

„Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество. Ще получим от Северна Македония всички необходими документи за фирмата, за автобуса, както и биологичен материал от близките на жертвите“, каза заместник главният прокурор.

Към Република Северна Македония е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество, заяви Сарафов. Всички необходими документи ще бъдат изпратени от прокуратурата в РСМ.

„Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа“, каза главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески.

Разпитват се пострадалите, откарани в „Пирогов“, само двама от тях са в адекватно състояние и могат да дадат показания. На мястото на инцидента също се разпитват свидетели, каза още Борислав Сарафов.

Имало е втори шофьор, предполага се, че и двамата водачи са загинали, но информацията не е окончателна.

Към момента в Република Северна Македония няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заявиха прокурорите.

Вилма Русковска от спецпрокуратурата в Република Северна Македония обясни, че фирмата превозвач е на 20 години, досега не са имали инциденти, но трябва да се провери съответната документация за техническото състояние на автобусите. По първоначална информация катастрофиралият автобус е нов, само от три години е в експлоатация.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, която също е на място, изрази съболезнования от името на прокуратурата. „Ще положим максимални усилия за бързо и ефективно разследване. За съжаление главният ни прокурор е на работно посещение в Хага, но още сутринта възложи разследването на екип от НСлС – най-опитните ни колеги“, добави Милева. „За момента в Северна Македония няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство“, каза още Милева./ПловдивПрес

Още новини по темата

Пуснаха списък на пътниците в изгорелия автобус на АМ „Струма“

Бойко Борисов: Черни 24 часа за България

Стефан Янев и Зоран Заев: Трагедиите са общи. И в добро, и в лошо сме заедно

Зоран Заев: Семейство е сред оцелелите, счупили прозорец, за да се спасят

Официално от „Пирогов“: Ранените на „Струма“ са момиче на 17 години и шестима възрастни

Огнен ад! 46 загинаха при пожар на автобус на магистрала „Струма“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...