Quantcast
Новини Пловдив » Градът » „Дефиле на младото вино“ стартира в петък, 42 винарски изби се включват
Градът Култура Пловдив

„Дефиле на младото вино“ стартира в петък, 42 винарски изби се включват

С традиционно „Дионисиево шествие“ под съпровода на ансамбъл „Тракия“ от пл. „Стефан Стамболов“ към Стария град на 26 ноември в Пловдив стартира 13-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“.

Фестивалът, който ще се проведе от 26 до 28 ноември, тази година е под патронажа на Министерство на туризма, а организатори са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и община Пловдив, с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии.

Над 250 млади вина реколта 2021-а ще бъдат представени на дефилето, сред които и френското божоле. Във фестивала ще се включат представителите на 42 винарски изби и 15 производители на храни и продукти.

„ Това е едно от най-иновативните събития, които имат доказан принос в развитието на туризма в Пловдив. Шест са сегментите, които изграждат туристическия бранд на града ни, а „Дефиле на младото вино“ застъпва и шестте съставки. То е едно от любимите събития на пловдивчани и гостите на града и предлага културен, винен, събитиен, кулинарен туризъм, съчетание на хубава храна и вино, заедно с посещение на културно-историческите забележителности в Стария град и богата програма от събития. Радвам се, че пловдивските културни институти активно участват. Общински институт „Старинен Пловдив“, Градската художествена галерия и Регионалния археологически музей участват с 9 локации, от общо 17-те тази година. Дефилето традиционно привлича хора от страната, които идват специално, за да посетят Пловдив и Стария град“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на пресконференция днес в Дома на културата.

Председателят на УС на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев припомни, че „Дефиле на младото вино“ стартира за 13-и път, въпреки обстановката, при това с рекордно участие. „През 2020 година участваха 36 изби, тази година са 42. Общо участниците са – 60, през миналата година бяха 48 -50. От тези 60 – 15 са производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Миналата година отчетохме рекорден брой посетители, искрено се надяваме тази да подобрим този рекорд. Постарали сме се много, положили сме всички усилия за перфектна организация и най-важното спазване на противоепидемичните мерки“, разказа инж. Любозар Фратев.

Организирано е еднопосочно влизане, плановете за разположение на щандовете в къщите са съгласувани с РЗИ. Ще се ползват само откритите дворни пространства, с изключение на Балабанова къща. Ще бъде осигурена дистанция от 8 метра. Голям брой доброволци от Медицински университет – Пловдив, дългогодишен партньор на събитието, ще следят строго за спазване на мерките. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Входовете на локациите организирани в еднопосочно движение ще бъдат обозначени с насочващи стрелки, регламентиращи посоката на движението.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред община Пловдив в 13:00 ч., „Дионисиево шествие“, съпроводено от ансамбъл „Тракия“, ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ ще бъде даден официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:

– 26 ноември – от 14:00 до 18:00 ч.

– 27 ноември – от 11:00 до 18:00 ч.

– 28 ноември – от 11:00 до 17:00 ч.

В последния ден – неделя, се очаква и посещение на министъра на културата Велислав Минеков. Очакват се и гости от Франция, ще има дегустации на френско божоле.

За първи път в „Дефиле на младото вино“ се включва една от най-хубавите частни галерии в града – „Джуркови“, както и къща „Недкович“ след ремонта. Зелен сертификат ще се изисква само в закрити пространства – вътре в Балабанова къща, както и на културните събития в „Дните на младото вино“.

УХТ – Пловдив отново осигурява доброволци, които са студенти от специалностите „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“. „За студентите това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания и опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, разказа доц. Христо Спасов – ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“  в УХТ. Една от най-важните задачи на Университета по време на „Дефиле на младото вино“ е работата на дегустационната комисия, която ще извърши професионалното оценяване и награждаване. В журито тази година влизат преподаватели от катедрата „Технология на виното“, сомелиерът Катя Йончева и представител на професионалните винари от Изпълнителната агенция по лозята и виното.

Журито ще заседава в събота в 10 часа, проби ще се набират още от четвъртък, а награждаването на победителите в конкурса „ДИОНИС“ ще стане в събота вечер по време на „Вечер на майсторите на виното“.

„За нас е много важно и какво ще решат хората в анкетите, извън професионалното жури. Част от тях са истински любители, други имат професионален интерес. Ще съм щастлив, ако оценките ни съвпадат“, каза още доц. Спасов.

В „Дефиле на младото вино“ пловдивчани и гости на града ще имат възможността първи да дегустират от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители.“ Очакват ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите. Дегустацията се осъществява с жетони. Един жетон е равен на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От тях ще може да закупите желания от вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.“, обясняват още организаторите

За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...