Quantcast
Новини Пловдив » България » Жена с разказ за трагедията в с. Рояк: Видях пламъците и чух писъците на хората за помощ
България Инциденти

Жена с разказ за трагедията в с. Рояк: Видях пламъците и чух писъците на хората за помощ

Атиже Рафед, снимка: bTV

„Видях пламъците и чух писъците на хората за помощ. Беше голяма трагедия. Това сподели пред bTV Атидже Рафед, служителка в кметство в село Рояк, за големия пожар в дома за възрастни хора снощи, при който загинаха девет души.

Жената веднага е отишла да помага заедно със съпруга си и сина си. „Като влязох вътре всичко беше във вода. Хората бяха стресирани, по земята, по леглата. Ужасно нещо, разказва Атидже.

Така изглежда дома за възрастни хора след пожара

Днес се провежда  втори, по-обстоен оглед в старческия дом. Целта е да се разбере причината за инцидента. Назначени са три експертизи: пожаро-техническа, електротехническа и съдебно-медицинска, които трябва да дадат отговори на много въпроси.

Пожарникарите разказват, че евакуацията на хората не е била никак лесна. По-голямата част от обитателите на дома са на 70, 75, 80 години. Тежка е била евакуацията.

Днес ще бъде извършена аутопсия и ще се определи причината за смъртта. Най-вероятно причината е обгазяване, съобщи ст. комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР-Варна. На този етап разследващите не изключват нито една от възможните причини за огнената стихия. Като част от разследването се провеждат и множество разпити на свидетели.

Спасените от пожара се нуждаят от дрехи и обувки, съобщава „Фокус“.

Във „Фейсбук“ жителите на община Дългопол излязоха с апел след вчерашното огнено бедствие, което отне живота на 9 души: „Случилото се снощи е огромна трагедия! Искрено съжалявам за загиналите хора и техните семейства. Но има други 50 души, които също се нуждаят от помощ! Останали са с дрехите на гърба си. Те имат нужда от блузи, връхни дрехи, панталони, пижами, потници и обувки. Нека се организираме и помогнем, с каквото можем“.

Оцелелите засега са преместени на хотел, на място се чака и социалният министър Гълъб Донев. В община Дългопол е обявен ден на траур./ПловдивПрес

Още новини по темата

Голям пожар в старчески дом взе девет жертви

Още двама от обитателите на старческия дом са в тежко състояние

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...