Quantcast
Новини Пловдив » България » Кирил Петков на преговорите: България да стане финансов хъб в региона
Бизнес България Важно

Кирил Петков на преговорите: България да стане финансов хъб в региона

Кирил Петков
Кирил Петков

България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на финансови центрове за привличане на мултинационални компании. Това е едно от водещите предложения на коалиция „Продължаваме промяната“ в сектор „Икономика“, обяви лидера ѝ Кирил Петков.

Той взе участие в първия ден от коалиционните преговори за правителство в секторния дебат „Икономика“. Лидерът на „Продължаваме промяната“ изрази видим ентусиазъм от единомислието за целите на икономическата политика на представителите на всички поканени политически сили – БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Преди срещите Кирил Петков обясни,че в следващите пет дни ще се водят интензивни разговори за обсъждане на секторни политики по 18 теми и изработване на управленска програма. „Идеята тук е всички наши бъдещи коалиционни партньори да могат да си кажат всички политики и тези, с които всички сме съгласни, веднага да залегнат в коалиционното споразумение, а тези, по които имаме разлика, да влезем м малко по-дълбок експертен дебат по тях“. Срещите ще са по четири на ден, освен в събота, когато ще са две.

Кирил Петков подчерта, че страната ни трябва максимално да се възползва от ниските си данъци.

Представителите на всички политически сили приеха предложението на Кирил Петков Министерството на икономиката да стане Министерство на икономиката и иновациите. Фонд на фондовете също ще мине под шапката на икономическото ведомство. До момента той бе под опеката на Министерство на финансите.

Кирил Петков уточни, че към министерството няма само да се прибавят звена, но и ще се вадят – например напоителните язовири, „Екоинженеринг“, „Екоантрацид“ и др.

Всички се съгласиха, че трябва да се работи и за повишена ефективност на индустриалните зони, като за пример бе даден „София Тех Парк“. Нулев толеранс към корупцията е сред другите точки, които обединяват преговарящите.

Любомир Каримански от ИТН предложи Министерството на труда и социалната политика да се раздели, от него да се извади „трудът“ и да се прехвърли към икономическото ведомство, но идеята не бе приета.

Друга идея на „Продължаваме промяната“ е да направи общи продукти на Българската банка за развитие и Българската агенция по експортно застраховане в подкрепа на малките и средните предприятия. Целта е също да се увеличи ресурсът за държавни гаранции, предоставяни на експортните предприятия от БАЕЗ. В това отношение обаче Румен Гечев от БСП настоя за изработването на критерии за отпускането на кредитите от ББР дори на малки фирми, за да има наистина равнопоставен достъп.

Кирил Петков предложи още търговските вериги да бъдат стимулирани да съдействат за износ на български стоки на международните пазари.
По-дългосрочна идея на „Продължаваме промяната“ е да обедини съществуващо летище с безмитна зона и карго оператор.

Друга идея е създаването на платформа, чрез която да се знае в кои индустрии по света работят българите зад граница, така че бизнесът да може да ползва техните услуги и да влиза в комуникация с тях.
Кирил Петков каза, че иска да реализира идеята на Стефан Стамболов, който заложил в свой бюджет 160 млн. лв. за българи, които имат таланти, както и още 160 млн. лв. за българи в чужбина, които да бъдат привлечени да се върнат в родината.

В управленската програма ще залегне и решението държавата да не дава клас „А“ на инвеститори, чието производство не носи висока добавена стойност. Преговарящите се договориха още ББР да не се приватизира. Съпредседателят на ПП Кирил Петков е оптимист. Той изрази задоволството си, че партиите са обединени около общи идеи в икономическата сфера.

Постигнато бе единодушие за създаването на Обществен съвет към икономическата комисия в парламента.
Във връзка с предложение за премахване на всички ограничителни мерки по отношение на бизнеса във връзка с пандемията от Covid-19, Кирил Петков лично се ангажира да намери решение на проблема за хората, които се колебаят дали да се ваксинират, тъй като имат придружаващи заболявания. Ще бъде създадена специална медицинска работна група, защото досега „никой не е успял да каже, ако имаш съпътстващо заболяване, дали трябва да се ваксинираш“. В крайна сметка, след намесата на Румен Гечев от БСП, идеята за пълно отпадане на противоепидемичните мерки по отношение на бизнеса бе възприета като крайна и бе оставена за доработване.

От предложенията на ИТН бе приета идеята за това България да се опита да стане регионален център на НАТО за връзка между отбраната и иновациите. Идеята за агенция за управление на данните бе възприета по принцип, но не чрез създаване на отделна административна структура.

По-рано беше проведена дискусия по тема „Енергетика“, а своеобразен водещ беше Асен Василев. Дебатът бе дълъг и изпълнен с много предложения. Това, за което всички се съгласиха, обаче, беше, че страната ни трябва да приеме нова енергийна стратегия. От „Продължаваме промяната“ смятат за важно корупцията в сферата да бъде унищожена и да бъде изграден пълен микс от нови мощности.Желанието на ПП е България да се превърне в локален център за съхранение на енергия. Друго искане на формацията е БЕХ да бъде закрит, както и  да се гарантира диверсификацията на природен газ. Бъдещето на комплекса „Марица изток“ логично беше сред обсъжданите теми. От „Продължаваме промяната“ искат скоростно реализиране на инвестиционните проекти там, за да не останат хората от региона без работа.

От БСП поискаха домакинствата да бъдат компенсирани, ако токът до Нова година поскъпне.  Таско Ерменков предложи токът на най-бедните домакинства да не се спира до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно. Социалистите настояха да бъде запазен комплексът „Марица изток“, Таско Ерменков се обяви и за преразглеждане на условията по Зелената сделка, които касаят страната ни.

От „Има такъв народ“ са за декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци и стратегия за собствен добив на петрол и газ. Те предложиха да се създаде и експертен енергиен съвет. Иван Хиновски поиска компенсациите за бизнеса заради скока на ел. енергията да продължат да се изплащат. Той настоя да се въведат и компенсации за болниците, общините и социалните заведения. Подобно на желанието на ПП, и от ИТН искат закриването на БЕХ.

Мартин Димитров от „Демократична България“ се съгласи, че в сектор има високи нива на корупция и обясни, че ако бъдещото правителство не се справи с тях, то ситуацията е безнадеждна. За ДБ е важно да бъдат компенсирани енергийно бедните хора.  Мартин Димитров поиска пълна прозрачност на проверките на КЗК, защото по думите му до момента те са били умишлено прекратявани, а до наказания не се е стигнало.

От всички партии са оптимисти, че правителство ще бъде съставено най-късно до Коледа или мнозинство, което да приеме бюджета за 2022 година./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...