Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Ако някой провали преговорите на ПП, едва ли ще влезе в следващ парламент
Важно Интервю Мнения Политика

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Ако някой провали преговорите на ПП, едва ли ще влезе в следващ парламент

Първан Симеонов
Първан Симеонов
 • Проф. Герджиков не успя да победи, защото Радев е много силен противник, най-популярната фигура в страната от години
 • В последните няколко избора българите оценяват управлението през последните 10 години, а не през 10-те месеца сега
 • Победителят на президентските избори беше ясен, нямаше интрига като през 2016 година, а дебатът затвърди водачеството на Радев
 • Хората се умориха от избори, отделно ковид и машинното гласуване ги демотивира
 • “Демократична България“ са загубили половината гласове спрямо предишните избори и въпреки това не са казали и една лоша дума за „Продължаваме промяната“ Това е по-мъдрият подход
 • Кирил Петков и Асен Василев имат всички шансове да съставят национален отбор
 • Корнелия Нинова мина зенита, Румен Радев става най-обаятелната фигура в лявото пространство

 

Първан СИМЕОНОВ е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Как разчитате вота на българите на балотажа и защо отново избраха Румен Радев за президент?

– Потвърждават волята си за промяна с избора на Радев за втори мандат. Така отговориха на това, което е свързано с последните 10 години управление, а не с последните 10 месеца управление.  Реално глобиха ГЕРБ. На изборите през април изглеждаше, че ГЕРБ като партия си е върнала комфорта, но хората буквално претвориха протеста в гласове. И по-рано казвах, че тези избори ще бъдат оценка за Борисов, а не за Радев. Да, може да има проблеми напоследък, но по-дълго време му трябва на обществото, за да започне да ги оценява.

– Между двата тура проф. Анастас Герджиков обявяваше, че ще успее да стопи голямата разлика, кое му попречи да не е победител?

– Нормално е да говори така, това е политическо говорене. Проф. Герджиков е достатъчно интелигентен мъж, за да е знаел още тогава, че такава разлика е малко вероятно да бъде преодоляна. Не успя да победи, защото Радев е много силен противник, най-популярната фигура в страната от години насам. Много е трудно, особено като останеш затворен само в електората на ГЕРБ и ДПС, това не е добър вариант. Известно е, че Радев успя и с трите основни анти-ГЕРБ течения да намери общ език – и с БСП, и с феновете на „Демократична България“ и с привържениците на „Има такъв народ“. Неведнъж съм казвал, че през годините Румен Радев остави всички тези врати отворени,  в един момент всички застанаха рамо до рамо. Кой можеше преди години да каже, че сини и червени т.е. БСП и „Демократична България“ ще бъдат от едната страна на барикадата?

Пак казвам – българите оценяваха последните 10 години, а не последните 10 месеца. И така оценяват в последните няколко избора.

Това е сравнително мъдро електорално поведение. Естествено, че зеленият сертификат е променил малко нагласите, но ги е променил толкова, че да вкара „Възраждане“ в парламента. При това активно говорене за ковид беше ясно, че на първия тур няма да излязат много хора, освен това се видя от изборите на 14 ноември, че голяма част от електоратите бяха демотивирани. Вече за трети път тази година ходим на избори и основният мотивиран електорат беше този на „Продължаваме промяната“.

– Как си обяснявате тази изключително ниска избирателна активност сега на втория тур?

– Не, не е ниска, това е балотаж и обикновено отиват по-малко хора да гласуват, отколкото на първия тур. Втората причина е, че беше ясно кой ще победи. Освен това, има умора у хората, за четвърти път за една година гласуват. Отделно сме в ситуация, в която има страшно много говорене за ковид, машините още плашат част от възрастните хора.

Натрупват се различни фактори, но най-важният е, че ако сравняваме с миналите президентски избори, сега нямаше такава интрига.

На изборите през 2016 година Радев беше ново лице, водеше по резултат още на първи тур, което беше неочаквано. Сондажите на всички колеги две седмици по-рано показваха друго, но той обърна мача. От друга страна тогава Борисов беше казал – аз ще си подам оставката, ако той спечели. Вторият тур тогава беше нещо като вот на недоверие за Борисов. Докато сега бяхме свидетели на един протоколен мач. Първият тур беше 5:2, след това на дебата завърши 1:1, ясно е, че се очаква общ резултат от двата турнирни двубоя от 6:3.

– Дебатът между Радев и проф. Герджиков какво показа, според вас?

– Показа, че Анастас Герджиков би могъл да е президент на България – има тежестта, осанката, ораторските способности, но резултатът между него и Радев беше равен. Това обаче не му помогна, защото все пак става въпрос за равен мач. Герджиков допусна сериозна стратегическа грешка в дебата, че позиционира Радев като проруски човек, който е на нож с днешна Турция. От това по-добра услуга в България няма, сред едно общество, което изпитва сериозно исторически проруски сантименти. Този дебат затвърди водачеството на Румен Радев.

– Оттук нататък какъв стил на поведение да очакваме от Румен Радев, по-различен ли ще е по време на втория си мандат?

– Задачите пред него ще са по-различни, а самият той едва ли ще се промени. Отговорът на основния въпрос, който чакаме е дали ще върви към собствена политизация. Радев е глава на една политическа мрежа вече – БСП, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, той е олицетворението на протестния лагер. Това беше така от ден първи на протестите, когато слезе при хората с вдигнатия юмрук.

И в интервюта за вашите читатели съм коментирал, че големият победител на тези протести не беше Слави Трифонов, а Румен Радев.

Сега нещата си дойдоха на мястото. Сега големият въпрос е дали той ще се увлече по тази роля – да е архитект или ще се задържи в предписаните от Конституцията и процедурите рамки на президентството. Отсега вече се мисли за след 5 години, още повече че той има проект за Конституция, което е заявка за по-активно участие в текущата политика на България. Отсега ще се опитваме да резберем какво си представя да прави той след 5 години.

– Анализатори коментират, че Радев тласка страната към полупрезидентска република. Какво мислите вие?

– Анализаторите от едната страна казват това, а от другата – ще ви кажат, че е време някой по-ясно да поеме отговорността. Поне засега ми се струва, че Радев се е отказал от възможностите да се впусне в такъв вариант на управление. Имаше шансове даже да конструира коалиция, защото едва ли му е било лесно 10 месеца в най-голямата криза в България да няма редовно правителство и върху него да е насочен всеки един проблем. Да, в началото беше насочено вниманието върху Трифонов, който не успя да състави правителство. Но след това българите се обърнаха към самия Радев, в началото той изглеждаше като стожер, който може да осигури преживяванията от лятото до зимата, но като дойде и инфлацията заедно с ковид кризата, погледите се насочиха и към самия него. Т.е. Радев имаше отдавна изкушението да се опита да помогне при съставянето на правителство, но не го направи.

Или миналата година по време на протестите – ако беше влязъл в директната политика, ако се беше стигнало до предсрочни избори и Радев имаше своя формация, шеше да размаже останалите, можеше да има мнозинство в парламента.

По-скоро ми се струва, че иска да си остане в конституционно разписаната си роля. Бидейки военен ми изглежда, че повече държи на правилата. Засега е така, ще видим дали ще продължи по същия начин. За да говорят някои хора за президентска република, ми се струва, че на тях им се иска такъв вариант. Това е опасно, ако ще сменим една силна личност с друга т.е. ако ще сменяме Борисов с Радев.

– Днес стартират преговорите за правителството, ще имаме ли редовен кабинет? Как „Продължаваме промяната“, които отнеха част от електората на „Има такъв народ“, Демократична България“ и БСП ще преговарят с тези формации и ще се обединят?

– Виждаме два типа реакции спрямо „Продължаваме промяната“. Единият е ревност, огорчение – Корнелия Нинова, другият – сдържане на езика зад зъбите, търпеливост – „Демократична България“. ДБ е най-пострадалата от ПП, Слави Трифонов и без „Продължаваме промяната“ беше потеглил надолу и тези гласове, които загуби, ги беше загубил. ДБ обаче беше се устремила към първите места и доверието към нея растеше до септември. БСП са загубили 10-15%, но няма как да загубят много, все пак е партия с твърда подкрепа.

“Демократична България“ са загубили половината гласове спрямо предишните избори и въпреки това не са казали и една лоша дума за „Продължаваме промяната“. Това е по-мъдрият подход.

Това е политиката, няма какво да се сърдиш, че другият отбор е играл по-добре. Единственото, което можеш да правиш, е да се радваш, че имаш съюзник, излаз към властови механизми, пространство към маневриране. Мисля, че даже Слави Трифонов го разбра. От това зависят и преговорите. Но е важно да кажем и още нещо, ако някой от тези формации провали преговорите, не е много сигурно дали ще влезе в следващия парламент.

– Какви са рисковете за провал на тези преговори?

– Рискове има. Самият факт, че Корнелия Нинова държи ключа към съставяне на правителството е риск, защото тя има любопитно политическо поведение. Тя поставя и условия. Има и други рискове, но все пак има един голям катализатор и това е народната воля. Хората във все по-голяма степен искат правителство.

– Ще го има ли този А отбор на България, каквато заявка дадоха Кирил Петков и Асен Василев, или ще ходим на избори пак догодина?

– Ще се опитат да направят нещо като национален отбор. Мисля, че имат всички шансове да успеят. Пак казвам – такава е обществената поръчка.

– От днес по работни групи стартират преговорите по енергетика, икономика, транспорт, правосъдие. Това ли ще са основните акценти?

– Транспортът едва ли, но енергетиката е главна тема на „Продължаваме промяната“. Все пак Кирил Петков и Асен Василев ходиха и в „Марица-изток“. Другата ключова тема е правосъдие, доколкото знам след това ще преговарят и за здравеопазване – важна тема, защото така повече не може да продължава – не може да има болничен бизнес, вместо здравеопазване.

– Какво ще е поведението на ГЕРБ оттук нататък?

– ГЕРБ ще е яростна опозиция, Тома Биков каза – за нас трудното мина. Сега за тях идват сладки дни, ще гледат сеир. Те се надяваха на това още от 4 април – да гледат от страни и да казват, че другите се провалят. Тогава Слави Трифонов предизвика втори избори – на 11 юли, и победи. Тогава беше звездният миг на Трифонов и трябваше да направи правителство, но така или иначе не стана. Сега ГЕРБ получават шанса, който не стана напролет. Има обаче малка разлика, Асен и Кирил не са Слави Трифонов, много по-подготвени са за политиката, няма я тази наивност, която имаше сред кадрите на Трифонов. И на ГЕРБ няма да им е много лесно.

– Процесите в БСП след 14 ноември как ги анализаторите? Нинова подаде оставка, имаше изостряне на отношенията с хората около президента.

– Нинова ще се бори. В това ляво пространство привлекателната фигура става лека – полека Румен Радев. Корнелия Нинова мина зенита, тя беше много полезна за БСП преди време, но не спря, когато трябваше да спре. Видя се колко печели БСП, когато е колаборативна – лятото стана диспечер в политическия процес. Това се дължи на сговорчивата БСП. Когато не е такава, се случват странни неща като това между двата тура – човек от отбора на Радев – президент, който очаква преизбиране от единствената партия с твърди структури, Антон Кутев започна да говори за оставка на Нинова, тя не остана длъжна. Това беше почти самоубийствено поведение. Но Нинова не може да преглътне факта, че Радев става най-обаятелната фигура в това пространство.

– Очаквате ли Нинова отново да остане председател на БСП?

– Наистина не знам. Мисля, че шансът на голяма част от по-неуспешните в последните избори партии, е да се ориентират към нови лица. За добро или лошо българинът няма да прочете нова програма, няма да разбере от нови политики, а ще хареса нови лица. Някой да не би да е чел програмата на Кирил Петков сега или пък на Бойко Борисов през 2009 година, или на Симеон Сакскобургготски през 2001 година? През нови лица се минава, а БСП има такива и то благодарение на Нинова. Ами Румен Радев е и неин успех.  Манолова излезе от БСП, Станишев – основната политическа фигура в европейския политически процес, Радев и Йотова – също. И Нинова се скара с тях, което е малко странно. В политиката няма място за сърдене, това е грешка./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

 • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
 • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
 • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
 • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...