Quantcast
Новини Пловдив » България » Спор за ядрената енергетика на преговорите, ДБ против седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“
Бизнес България

Спор за ядрената енергетика на преговорите, ДБ против седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“

Спор „за“ и „против“ развитието на ядрената енергетика и изграждането на нови мощности раздели преговарящите за съставяне на кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. Съпредседателят на формацията Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика. „За нас ядрени мощности в България не е въпрос само на енергийна сигурност, това е въпрос от националната сигурност“, заяви Василев по време на дискусията в сектор „Енергетика“.

Той беше подкрепен от БСП и „Има такъв народ“.  Експертите от „Демократична България“ обаче се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

От ПП твърдо смятат, че страната ни не трябва да остава без ядрена енергетика. Другият въпрос е доколко може да се удължи ресурсът на съществуващите реактори и икономическата обоснованост от нови мощности преди излизането на текущите реактори от експлоатация. От ПП считат, че най-доброто и най-евтиното място е Козлодуй, но за целта ще бъде направен експертен анализ. Партиите дълго обсъждаха как да точно формулират тази точка. В крайна сметка всички се съгласиха да бъде записано, че ще се направи независим предварителен експертен анализ, който да е публичен и на база най-ниска цена и време за изграждане.

Политическите формации постигнаха общо становище да се запази комплексът „Марица изток“ и да се преговаря с ЕС за максимално удължаване на живота на енергийните му мощности. В следващите шест месеца ще бъдат разработени списък от алтернативни проекти за запазването на „Марица изток“ като енергиен комплекс.

Както вече ПловдивПрес съобщи, от БСП предложиха да има безплатни 200 киловатчаса месечно за бедните при повишаване на цените на електроенергията от 1 януари и това да продължи временно за първите три месеца на 2022 г.. Доставките на ток, парно и газ да се спират след две неплатени сметки, а не както е сега – след първата, както и облагане на свръхпечалбите на дружествата от енергийния сектор, когато те надвишават определената им от енергийния регулатор норми на печалба, представи Таско Ерменков позициите на социалистите. Според него трябва да се намали ДДС за тока, парното и газа на 9 процента.

От левицата предложиха дългосрочни мерки за развитие на енергетиката, а водещо място заема развитието на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на нови ядрени мощности. Те поискаха още разработване на дългосрочна програма за стимулиране на потреблението на природен газ. Както и превръщането на енергийната ефективност в национална задача, включително и подкрепя за предприятията, които изградят мощности за собствени източници на енергия.

Настояха за подкрепа ВЕИ с предимства на тези за собствени нужди на битови и небитови потребители, както и внедряване на съоръжения за съхранение на енергия от ВЕИ и разработки на водород с предимство на зеления – произвеждания от ВЕИ.

Облекчени условия за проучване и добив на природен газ като гаранция за енергийната сигурност и стимулиране на потреблението на газ и запазване на енергийния комплекс „Марица Изток“, са сред другите мерки на БСП.

От парията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ предложиха да се направи анализ за евентуалното закриване на „Българския енергиен холдинг“ или преструктурирането му и листването на 15 на сто от държавните енергийни дружества на фондовата борса. При управлението на държавните дружества да се залагат цели и обвързване на възнагражденията на бордовете с постигането им, предложи експретът на ИТН Иван Хиновски.

Изграждане на нови ядрени мощности, но прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене“ след правен анализ, и продължаване на работата по седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, следене развитието на малките модулни реактори, предложи Хиновски. Според него има инвеститорски интерес към построяването на завод за водород на площадката за АЕЦ „Белене“, който да е експортно ориентиран, посочи той..
Да се разработи български проект за добив на газ като има възможности за съвместен проект в Азербайджан и използване на остатъчните нефтени концесии на България в Либия, – никой не зная какво става с тези активи, каза Хиновски. Според ИТН трябва да се договорят допълнителни количества азелски газ за доставка у нас над контрактуваните вече 1 млрд. куб. годишно, които засега не могат да се внесят изцяло.

Дискусията между партиите Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ в сферата на енергетиката продължи повече от 6 часа.

Една от точката, по които партиите се обединиха, е, ако има повишение на цените на електроенергията, да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за енергийни помощи. Това трябва да стане факт още през януари.

Другата точка, по която има съгласие, е за възможността да има изравнена сметка на годишна база и спиране на доставките след втора неплатена месечна сметка. Топлоенергията е извън този обхват.

От централния бюджет ще се подпомага плащането на сметките на държавните и социални учреждения, но само това, което те не могат да платят от техните бюджети. Това се прави заради повишението на цените на електроенергия на едро. Ще се проучат и възможностите за връщане на бюджетните организации на регулирания пазар на електроенергия. Постигна се съгласие и по отношение на промяна на правилата на търговия на енергийната борса и да се насърчат дългосрочните договори. Има различни варианти за компенсиране на бизнеса за по-високите цени на електроенергията. Ще се въведе схема за подпомагане на бизнеса.

Повечето от участниците в дискусията са съгласни да има облагане на свръх печалбите. Румен Овчаров от БСП счита, че дори и да не се направи, ако се сложи като точка, може да послужи като аргумент за предоговарянето или по-ранното прекратяване на т.нар. американски договори.

Всички партии имат съгласие да се направи одит на държавните енергийни дружества и, ако има нередности, да бъдат установени и дадени на компетентните органи.

Ще се изготви официална дефиниция на понятието „енергийна бедност“. Това ще бъде направено от социалното министерство. Партиите имат съгласие за плана за преодоляване на енергийната бедност и през 2022 г. да се завърши строителството на интерконектора с Гърция.

Ще се направи и преглед на договорните отношения за покупка на природен газ с оглед постигането на диверсификация на източниците, най-ниска цена и гъвкавост. Това ще се прави регулярно на експертно ниво. Ще има шестмесечен преглед на договорите.

Комисията за защита на конкуренцията ще разследва картелите, но ще бъде сменен съставът и ще се увеличи експертният потенциал на комисията. Ще се извърши реформа за начина на финансиране на проектите за енергийна ефективност./ПловдивПрес

Още новини по темата

Кирил Петков на преговорите: България да стане финансов хъб в региона

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...