Quantcast
Новини Пловдив » България » Тежките катастрофи с много загинали не са новост за България
България

Тежките катастрофи с много загинали не са новост за България

Трагичният инцидент от тази нощ на магистрала „Струма“ е най-тежкият и с най-много загинали в пътната история на страната. Но това  далеч не е първата катастрофа с автобус по българските пътища, при която загиват много хора.

През май 2009-та край Ямбол неизправен автобус помете пешеходци на спускане от връх Бакаджик, 16 загинаха, а 20 бяха ранени. Тежък инцидент имаше и през декември 2006-та, когато 18 души загинаха при удар между автобус и камион на Моста на Колю Фичето над река Янтра, близо до град Бяла.

През юни 2011 година, на 130-я километър на магистрала „Тракия“ автобус по маршрута София – Бургас губи контрол над пътя, удря се в колона на мост, преобръща се няколко пъти и се запалва. В катастрофата загинаха осем души, а 18 други бяха тежко ранени. Превозното средство се е движило със сто километра в час, а от автомобилната инспекция тогава обясниха, че водачът бил един от редовните нередовни.

През март 2018, отново на магистрала „Тракия“, на 27-я километър в посока София, край Вакарел, лек автомобил удари автобус с пътници. След удара автобусът се преобърна в канавката, загинаха 6 души, а 20 бяха ранени.

Черната статистика обаче не спира дотук.

През август 2018-та, край Своге загинаха 20 души, а 10 бяха ранени, след като автобус загуби управление и падна в дерето. Оказа се, че водачът е превишил допустимата скорост с 13 километра. Но нещата се усложниха, след като беше снимано мястото на катастрофата. Журналистически разследвания показаха, че асфалтът не е имал нужното сцепление, мантинелата е била паянтова, неподдържаната растителност е пречела на видимостта, а по пътя не са били поставени нужните знаци. Разследването се проточи, а обвинителният акт влезе в съда едва през април тази година.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...