Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Изгорелите тютюневи складове стават жилищни сгради
Градът Пловдив

Изгорелите тютюневи складове стават жилищни сгради

Складът, от който тръгна огънят.
Складът, от който тръгна огънят.

В жилищни сгради ще се превърнат изгорелите тютюневи складове на ул. „Иван Вазов” и „Кап. Андреев” в Пловдив.

Имотът е на италианската фирма „P.И.Π.A“ OOД с управител бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Фирмата е  получила разрешение за строеж от община Пловдив за изпълнение на проект „Консервация, реставрация, реконструкция, преустройство и частично надстрояване на съществуващи сгради в жилищна сграда с офиси, магазини и подземни гаражи с трафопост“. Разрешението е подписано и качено на сайта на община Пловдив.

Тъй като предстои хоризонтално укрепване на конструкцията, собствениците на съседните сгради са уведомени. Проектът за реставрация, консервация и реконструкция на складовете – паметници на културата, е съгласуван с НИНКН.

Миналата година Върховният административен съд  задължи собствениците на изгорелите складове да ги ремонтират. Става дума за склада на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ и „Екзар Йосиф“, от който на 20 август 2016 г. тръгна огънят, и за склада на големия дарител Димитър Кудоглу с лице към ул. „Кап. Андреев“, който има 2 тела, но по документи се води една постройка. Техен собственик е фирма Р.И.П.А. ООД на Паоло Каральо и Рикардо Каральо. Нейни управители са бившият консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа и Паоло Каральо.

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове, срещу заповед на кмета на Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради.

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и част от групов архитектурно-строителен паметник на културата в Стария Пловдив./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...