Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » И Кипър затяга допълнително мерките срещу Covid 19
COVID-19 Свят

И Кипър затяга допълнително мерките срещу Covid 19

Здравният министър на Кипър Михалис Хаджипанделас

Нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Кипър. Правителството свали възрастовата граница за носене на маски и притежаване на коронавирусния „безопасен пропуск”. От 29 ноември те стават задължителни за хората над 6-годишна възраст. Въвеждат се и бързи тестове за всички, независимо дали са ваксинирани. Те ще се извършват в районите с висок риск от предаване на вируса, където се откриват вериги от случаи на заразяване. От понеделник всички ученици от началните училища ще бъдат подлагани на бърз тест ежеседмично чрез мобилни звена.

За коронавирусния „безопасен пропуск“, от 1 декември, всички над 18-годишна възраст, които не са завършили ваксинацията си, трябва да имат 72-часов PCR тест или 48-часов бърз тест. От 18 декември този Covid сертификат ще стане невалиден за онези ваксинирани, които не са си поставили бустерна доза 7 месеца след първоначалната имунизация.

Правителството в Кипър ограничава достъпа на неваксинирани до закрити и открити стадиони, театри, кина, дискотеки и ресторанти. От 15 декември в тези зони могат да влизат само хора над 12 години, които са получили поне една доза ваксина.

Засилва се и тестването на населението за ранно откриване на вируса. От 13 декември на всички граждани ще бъде предоставена възможност да си правят самостоятелен тест. Разходите за него при неваксинираните са за лична сметка, а за ваксинираните се поемат от здравното министерство.

Всички училищни коледни празненства в Кипър се преустановяват. За други коледни събития трябва разрешение от Министерството на здравеопазването.

Рестриктивните мерки се предприемат на фона на 81% напълно ваксинирани, а близо 85 000 души са получили вече бустерна доза. Въпреки това здравният министър Михалис Хаджипанделас съобщи за значително нарастване на броя на новозаразените през изминалата седмица. Целта на новите мерки е да се осигурят безпроблемни коледни празници, а икономиката и обществото да останат отворени, подчерта здравният министър на Кипър.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...