Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Преговорите в сектор „Земеделие“: Налагането на таван на субсидиите сред спорните моменти
Агро Бизнес България Важно

Преговорите в сектор „Земеделие“: Налагането на таван на субсидиите сред спорните моменти

Нaлaгaнeтo нa тaвaн нa cубcидиитe и кoмacирaнeтo нa зeмятa ca cпoрнитe мoмeнти, пo кoитo пoтeнциaлнитe пaртньoри в прaвитeлcтвoтo, тeпървa щe търcят cъглacиe. Възстановяване на напоителните системи, финансова подкрепа за малките и средни производители на плодове, зеленчуци и месо и засилване на контрола върху ползването на горите – тoвa ca идeитe, oкoлo кoитo „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ  нa тoзи eтaп имaт пълнo cъглacиe. Преговорите в сектор „Земеделие“ между представителите на четирите формации продължиха повече от 5 часа.

Водещият на срещата Кирил Петков накрая обобщи, че ако бъдат приложени уговорените мерки, то секторът ще придобие съвсем различен вид след няколко години. Посочи, че има много работа за вършене, а земеделието е сред сферите с най-много сигнали за корупция. Изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев пък посочи, че назначенията в тях се правят от ДПС и ГЕРБ.

Участниците се обединиха около модернизация и дигитализация на сектора, научни иновации и инвестиция в профилирано образование, провеждане на конкурси и задължителна квалификация на администрацията.

Евентуално коалиционно правителство би насърчило биопроизводството, както и би гласувало политика за ползването на пестициди в земеделието.

Широка подкрепа срещна популяризирането на пчелните продукти и тяхната консумация, както и контролиране на риск от нелегален внос на пестициди.

За горите бе решено да се направи инвентаризация, да се ограничи незаконната сеч, с правилно управление да се създаде контрол върху пожарите.

„На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години. Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет – ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови“, посочи  Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

Като приоритети очерта борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието. Според него секторът ще е сред основните приоритети на новата антикорупционна комисия.

Сектор „Земеделие“ трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция каза Кирил Петков и поиска прекратяване на практиката – „използването на Министерството на земеделието и всичките агенции като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението“.

Затова и всички участници в дискусията поискаха реформа. Според някои Агенцията по горите трябва да излезе от министерството, според други – същото трябва да стане с Агенцията по храните.

Очаквано налагането на таван на субсидиите и комасирането на земята са спорните моменти, по които потенциалните партньори тепърва ще търсят съгласие, съобщи БНР.

България е страната, в която най-голям дял от европейските субсидии се получава от най-малък дял земеделски производители.

Според „Демократична България“ таван на парите е задължителен.

ИТН обаче настоява първо да има задълбочен анализ.

От БСП също се въздържаха от подкрепа за таваните.

От „Продължаваме промяната“ са най-категорични – ферми над 15 хиляди декара не се нуждаят от субсидии.

Разговорите за сектора ще продължат.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...