Новини от Пловдив » България » Преговорите: Лични карти с чип след 6 месеца, печатите и сканираните документи отпадат
Бизнес България Важно

Преговорите: Лични карти с чип след 6 месеца, печатите и сканираните документи отпадат

За сигурна електронна идентификация в личната карта и в смартфон, която да бъде въведена за шест месеца, се договориха четирите формации в преговорите за бъдещо управление „Продължаваме промяната“, ИТН, БСП и ДБ. Дискусията в сектор „Електронно правителство“ се води от съпредседателя на ПП Асен Василев.

Според Любомир Каримански от „Има такъв народ“ личната карта може да е с чип и да се съвместяват и други функции – например здравен статус.

Частни фирми да се включат в издаването на електронните идентификации в България, а те да са интегрирани в личните карти, предложиха от  „Демократична България“.

Приоритет трябва да е и премахване на хартиените документи за най-използваните услуги, а администрациите да си ги изискват взаимно. Сред тях са гражданската регистрация, адресния регистър и пр.

Услугите от различни общини пък да се предоставят централизирано, за да не се объркват гражданите, добавиха от ДБ в предложенията си.

Във всяка администрация да има секретар по информационна сигурност, предложи още Божидар Божанов от ДБ. Освен това трябва да има и секретар по информационни технологии, пише novini.bg.

Печатите и сканираните документи трябва да отпаднат напълно, защото пречат на машинната обработка на документите, добави Божанов. Като печатите трябва да се забранят напълно на администрацията.

,,Медицинските картони, трудови книжки, талоните, стикерите за годишен преглед на автомобилите също трябва да отпаднат напълно. Няма нужда да лепим неща и да носим хартийки, след като може да се провери електронно“, обясни Божанов.

Пилотно да се въведе дистанционно електронно гласуване, предвиждат още предложенията на ДБ.

Пощите също да се ползват в електронното управление и да предоставят електронни услуги на граждани, които не могат да го направят сами, предложи пък Иван Станев от ДБ.

Дигитализацията да е приоритет на правителството, настояха представителите на „Има такъв народ“. Заради това сегашната агенция за електронно управление трябвало да стане Министерство на дигитализацията, към което да отидат и части от сегашното транспортно министерство.

От партията на Слави Трифонов също искат въвеждане на електронно дистанционно гласуване.

Националната система за електронна идентификация е ключова стъпка, върху която стъпва цялото електронно управление, каза Георги Печнев от „Продължаваме промяната“ по време на дискусията.

Той добави, че от администрацията се иска удобство, бързина, ефективност, прозрачност и проследимост, както и по-умно управление. Това са политики, които съвременните технологии може да ни предложат, посочи Печнев. Правителството трябва да има акцент върху доброто управление и дигитализацията е част от него, посочи той.

От ключово знание е да повишим нивото на контрола на изпълнението на различните проекти – контролът трябва да е предварителен, по време на изпълнение и последващ, каза Печнев. По думите му сега 85 процента от регистрите в държавата нямат оперативна съвместимост. Той призова да се повиши събирането на данни на общинско, регионално и на национално ниво.

Калина Константинова, представител на „Продължаваме промяната“ посочи възможността „Български пощи“ да се ползват като комплекси за административно обслужване и за център за дигигални услуги по места.

На дискусията за развитие на електронното управление, част от политическите консултации за съставяне на управляващо мнозинство, Димитър Данчев, представител на Българската социалистическа партия, предложи създаването на Министерство на административното развитие и електронното управление. Във ведомството, както и в предложението на „Има такъв народ“ за ново министерство, се предлага да влязат ДАЕУ и части от МТИТС.

От БСП предлагат кибесигурността да се следи от структури на МВР, а Институтът по публична администрация да отиде в новото министерство. Регистрите на администрациите трябва да имат информация в машинно четим формат, посочи Любомир Благоев от БСП.

От БСП предлагат създаването на Единен поземлен регистър, Регистър на селскостопанска продукция, Национална електронна система по заетостта, Единен електронен данъчен регистър, Електронна здравна карта и здравно досие, както и Единна електронна образователна система.

За БСП електронното управление е синоним на ефективно управление, каза Димитър Данчев. Според левицата трябва да има ново министерство – на административното развитие и електронното управление, но да е малко, компактно и ефективно работещо.

Участниците в политическата дискусия за развитие на електронното управление посочиха че ще работят за въвеждане на личната електронна идентификация в личната карта, но също така и в смартфона, каза Асен Василев. Срокът за въвеждане на тази електронна идентификация е шест месеца.

Представителите на четирите партии – „Има такъв народ“, „Продължаваме Промяната“, Българската социалистическа партия“ и „Демократична България“ се спряха и на възможността за отпадане на най-често използваните удостоверения и смяната им с вътрешни административни услуги. Най-важните удостоверения могат да бъдат електронни в рамките на шест месеца, посочи Калина Константинова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...