Quantcast
Новини Пловдив » България » Преговорите в сектор „Здравеопазване“: ИТН иска болници само за ковид, БСП – да се повиши ваксинацията
COVID-19 България Важно Здраве

Преговорите в сектор „Здравеопазване“: ИТН иска болници само за ковид, БСП – да се повиши ваксинацията

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на АМ „Струма“ и в село Рояк започна вторият ден от преговорите на „Продължаваме промяната“ , „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Темите днес от 10 ч. до 13 ч. са здравеопазване и земеделие, от 15 ч. до 18 ч. срещите продължават с обсъжданията в секторите образование и електронно правителство.

Общо осемнайсет са представителите на четирите формации, участващи в разговорите, пише novini.bg.

Участниците от ПП са: д-р Иван Маджаров, който е поканен като външен експерт, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев. Както бе първоначално заявено, по един от двамата лидери на „Продължаваме промяната“ ще участва във всяка от срещите.

Участниците от „БСП за България“ са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.

„Има такъв народ“ в здравеопазването представляват: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.

Представителите на „Демократична България“ са: Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.

От БСП са категорични, че трябва да се повиши COVID ваксинацията, да има разделяне на потоците от болни в лечебните заведения. Социалистите смятат, че трябва да спре да се гледа на пациента като касичка.

Друг приоритет на БСП е създаването на Национална детска болница. По думите на Георги Михайлов от левицата лекарствата за децата до 12- годишна възраст трябва да са безплатни, независимо какво е заболяването. Той обясни, че няма да отстъпи от тази идея. Левицата настоява и за намаляване на ДДС на лекарствата на 9 %.

Имунологът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов иска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска „никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен“ за ваксинирането срещу COVID-19. Според ИТН ваксинацията е доброволен акт и трябва да остане такъв.

Чорбанов поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания. Имунологът също така смята, че държавата трябва да предлага изследвания за т. нар. Т-клетъчен имунитет.

От „Има такъв народ“ искат да се премахнат т. нар. клинични пътеки, като вместо това се премине към плащане на т. нар. диагностично-свързани групи. Това означава, че финансирането на лечението би било съобразено с придружаващите заболявания на даден човек.

Според „Има такъв народ“ агенция „Медицински надзор“, която отговаря за контрола върху лечебните заведения, трябва да бъде на подчинение на Народното събрание.

Д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ напомни, че здравеопазването е важна тема и то касае всеки български гражданин. Според него наистина е важно то да е основен приоритет на България.

В първите сто дни на управлението „Демократична България“ смята, че може да се направи електронното пациентско досие. Основен приоритет за ДБ е и да се намали доплащането от пациентите в системата, като това можело да стане като се подобри значително контрола върху изразходването на средствата./ПловдивПрес

Очаквайте подробности!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...