Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Учениците в Кричим се връщат в клас без тестване, в Карлово и Куклен минават на ротация
Важно Градът Карлово Кричим Куклен Регион

Учениците в Кричим се връщат в клас без тестване, в Карлово и Куклен минават на ротация

Снимката е илюстративна

Галина ГЕОРГИЕВА

Всички ученици от Кричим се връщат от утре в училище, без да бъдат тествани за COVID-19. Това е първата община в Пловдивска област, при която 14-дневната заболеваемост е под 250 на 100 000 души, а според заповедта на здравния министър при този вариант се учи присъствено, без ротация и без изследване всяка седмица за вируса.

От утре на ротация ще са учениците от 5. до 12. клас в Карлово и Куклен. В двете общини децата от 1. до 4. клас продължават да учат присъствено при тестване за COVID-19, като 50% от родителите във всяка паралелка трябва да са съгласни.

„Заболеваемостта в двете общини е паднала под 500 на 100 000 души, което означава, че 50% от паралелките от 5. до 12. клас се връщат в училище една седмица, останалите 50% продължават на обучение от разстояние в електронна среда. Следващата седмица се сменят. Учениците от начален етап са в класните стаи след тестване два пъти седмично“, коментира пред ПловдивПрес началникът на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова.

Тя обясни, че в Пловдив тенденцията също е за спад на заболеваемостта, днес е 559 на 100 000. „Докато падне под 500 на 100 000 души, големите ученици ще са в ОРЕС, след това минават на ротация.  Децата от начален етап  продължават да се тестват два пъти седмично. Днес сме раздали допълнителни тестове в 45 училища в Пловдив и областта. В понеделник дадохме в 8 училища, като в 6 от тях децата се върнаха за първи път в клас. В Розино бяха заявили 300 допълнителни теста. В трите училища в „Столипиново“ също се върнаха учениците от 1. до 4. клас, първоначално в нито една паралелка там нямаше декларации за съгласие от родителите“, обясни Кръстанова и посочи, че са раздадени 2240 нови теста.

Училищата в Пловдив и областта ще получат утре за още две седмици тестове за малките ученици.

По думите й  има спад на заболеваемостта в почти всички общини в областта, с изключение на Лъки, където днес са отчетени 878 на 100 000 души.

„Подобна беше преди време ситуацията в Сопот. На 22 ноември в Лъки заболеваемостта е била 669 на 100 000, а днес вече сериозно се е увеличила. Там децата от 1. до 4. клас са в класните стаи с тестване за ковид, а останалите ученици са на обучение от разстояние в електронна среда“, каза началникът на РУО-Пловдив./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...