Quantcast
Новини Пловдив » Свят » 30 години без Великия претендент, идолът на милиони Фреди Меркюри си отиде на днешния ден
Култура Посоки Свят

30 години без Великия претендент, идолът на милиони Фреди Меркюри си отиде на днешния ден

Легендарният певец на „Куин“ напуска този свят в шикозната си къща в лондонския квартал „Кенсингтън“ спокоен в съня си. „Нямаше болки, изпитваше някакво облекчение, преди да заспи. Малко по-рано си тръгна близката му приятелка Мери Остин, която ежедневно идваше да го види“, това споделя партньорът му, който до последно се грижи за него. Звездата на един велик артист изгасва, за да се превърне в легенда завинаги.

Ден преди смъртта си, на 23 ноември 1991 година, Меркюри съобщава на света, че е болен от СПИН и слага край на спекулациите относно здравословното си състояние. Последната му публична поява е през февруари 1990-та при връчването на наградите „Брит“. Той получава „Почетната награда за изключителни постижения в британската музика“. Фронтменът е сериозно отслабнал и доста сдържан по време на церемонията. „Благодаря и лека вечер“ са единствените му думи. Във въздуха се носи напрегнато усещане, че нещо не е наред, но самият Фреди упорито мълчи. Той посвещава последните си сили на работата по новия албум „Innuendo“, който „Куин“ издават през 1991-а.

Каквито и суперлативи да се изпишат по негов адрес, приживе Фреди не ги приемаше сериозно. „Стига, скъпи, аз съм просто едно обикновено момче! Е, все пак съм гениален“, така обичаше да се будалка с журналистите по време на интервютата. Със сигурност обожаваше да чупи границите, да провокира безкрайно и всичко, да прекрачва там, където не е позволено. За него не беше проблем да наеме най-големия навремето пътнически самолет „Конкорд“ и на борда му да празнува с приятели рождения си ден кръжейки над Ла Манша. „Скъпичко ми излиза, само шампанското е над 200 000 долара, но купонът е най-важен“, срамежливо се оправдаваше пред медиите за древноримското си разточителство.

Времето все още не е успяло да похаби музиката на „Куин“ и образът на Фреди блести в паметта на феновете повече от всякога. „Кой иска да живее вечно“, пееше Меркюри в баладата към филма „Шотландски боец“. Типично в свой стил, той успя да се опровергае сам – легендата Фреди Меркюри ще живее вечно, защото почитателите му искат това

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...