Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Главният прокурор на РСМ: Да, видях туби с гориво до автобуса, но това е спекулация
България Важно Крими Мнения

Главният прокурор на РСМ: Да, видях туби с гориво до автобуса, но това е спекулация

Любомир Йовески, главен прокурор на РСМ
Любомир Йовески, главен прокурор на РСМ Кадър: slobodenpecat.mk

В РСМ се взема биологичен материал от жертвите на катастрофата на „Струма“, за да се извърши ДНК анализ, както и документация от автобусната фирма. Това заяви главният прокурор на РСМ Любомир Йовески пред бТВ. Той добави, че в Северна Македония все още не са разпитвани свидетели, тъй като българските обвинители извършват разпитите. В тази връзка Йовески благодари за помощта на България в голямата трагедия.

В катастрофата на автомагистрала „Струма“ край пернишкото село Боснек загинаха 45 души, сред които и 12 деца. Седем са настанени в „Н. И. Пирогов“.

На въпрос дали са открити туби с гориво, Любомир Йовески каза, че това се проверява отново от българските власти, очакват се първите резултати. „Мисля, че тубите с гориво са спекулация, но моля да се изчака докрай разследването. Той заяви, че на мястото на инцидента е видял, че има туби с гориво, които не са изгорели. Главният прокурор подчерта, че се обследва и задният дял на автобуса от българските служби.

„Страхотна гледка, никой в живота си дано не види такова нещо, снимките… страшно е“, каза още Йовески. Той добави, че няма да се води паралелно разследване, ще се изчакат българските власти и техните резултати, а после прокуратурата на РСМ ще реши.

В РСМ надлежните институции са взели цялата документация и компютрите на автобусната фирма, ще се работи с България и се искат директни разговори, а не посредничество.

На въпрос дали има доказателства, главният прокурор каза, че ще се чакат всички резултати и действия от страна на българската страна, тъй като инцидентът се е случил на наша територия. Ако може да се даде оценка кой е предизвикал катастрофата и кой е виновен, вярвам, че българските служби още имат работа.

Не може да се каже коя е водещата версия – човешка грешка или техническа неизправност на автобуса, трябва да се анализира, категоричен е Любомир Йовески. Той обаче съобщи, че октомври автобусът е минал технически преглед и е установено, че е бил в добро състояние. Българските власти проверяват и ще предадат на РСМ, заяви в заключение той.

Интересен коментар за пътя на инцидента направи инж. Владимир Жиянски, пътен експерт. Той каза, че завоят е с голям радиус, позволява висока скорост, по инерция отгоре на върха – в най-близката част отива над 140 км/ч, наклонът е 6.3-6.7, малко по-високо от изискванията за магистралата, но е допустим. Такъв наклон има и на „Витиня“, поясни той. От гледна точка на икономия е по-добре на мястото да се прави тунел, но у нас това се строи 30 г., затова се търси оптималният вариант. „Нямам информация през деня да е станало каквото и да е произшествие, магистралата е изпълнена както трябва, но при условията – мокра настилка, недостатъчно хоризонтална маркировка, тъмният асфалтобетон поема светлината, няма съответни знаци, има нарушаване на комфорта“, анализира инж. Жиянски.

Ако е имало осветление, някакви жалки десет лампи, това не би се случило, смята експертът. Проблемът е в производството на лампи, у нас няма енергийни експерти и на преговорите в момента за енергетика на бъдещата коалиция, това продължава 20 г., каза Жиянски и посъветва управляващите да поканят специалисти от Америка и Русия.

За него проблемът е евентуално в насрещните светлини, които могат да заслепят шофьора, там има отбивка, която не е сигнализирана, получава се алтернативно шосе, шофьорът се е заблудил, има и еластична ограда, която е направила беда. Какво прави островът там и еластичната ограда, не е ясно, категоричен е той и поясни: Касае се за проектиране, а в България се отделя малко време на проектите./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...