Quantcast
Новини Пловдив » България » Най-вероятно човешка грешка е причината за катастрофата на „Струма“, възможно е да има 8-и оцелял
България Важно

Най-вероятно човешка грешка е причината за катастрофата на „Струма“, възможно е да има 8-и оцелял

Борислав Сарафов

„Категорично не става дума за атентат, нито за пожар в резултат на запалило се гориво. В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ „Струма“. Искам да ги разсея.“ Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Тиражират се версии, че са пренасяни туби с гориво и това е причината за пожара. Няма такова нещо. Намерени са само 3 туби с остатъци от нафта, с която се е движел автобусът, но пожарът не е възникнал от тях“, каза още той.

По думите му разследващите са проверили и тезата за терористичен акт. В случая не става дума за такъв.

„По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов“. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден“, коментира още Сарафов.

Утре български екип от следовател и прокурор ще заминат за Скопие, ще предоставят молба за правна помощ. „И вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици. По този начин ще се идентифицират жертвите, след което телата ще бъдат освободени“, обясни зам.-главният прокурор.

„Автобусът е иззет от нас, автоексперти ще го огледат, за да направят окончателна оценка дали става дума за възникнала техническа неизправност, която е причинила напускането на автобуса на пътното платно. Основна версия към момента се очертава да е човешка грешка“, обясни Сарафов.

По думите му участъкът на АМ „Струма“, където стана инцидентът, е зле организиран. „Това също ще се изследва от нас, дали ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена от лошата организация на движението“, допълни той.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени и чужди експерти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат изпратени към Министерски съвет за отстраняването им.

Сийка Милева разказа също, че при разпита на един от оцелелите, той е разказал, че са спасени 8, а не 7 души. В същото време на мястото на трагедията са намерени 44 тела на загинали. Затова разследващите проверяват версията дали няма още един оцелял и къде се намира той. Възможно е и някой от пътниците в автобуса да се е прекачил на територията на България в някой от другите автобуси от туристическата група и затова пътниците да са с един по-малко.

Още

Огнен ад! 46 загинаха при пожар на автобус на магистрала „Струма“
Очевидец на трагедията на АМ „Струма“: Чухме гръм, имаше викове, искахме да помогнем
Шестима следователи и трима прокурори ще работят по инцидента на „Струма“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...