Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Нов вариант на Covid 19 откриха в Южна Африка – B.1.1.529 е необичайно мутирал
COVID-19 Свят

Нов вариант на Covid 19 откриха в Южна Африка – B.1.1.529 е необичайно мутирал

Учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант на коронавируса с множество мутации, като местните учени работят, за да квалифицират потенциалните му последици.

„За съжаление открихме нов вариант, който е причина за безпокойство в Южна Африка“, каза вирусологът Тулио де Оливейра на спешно свикана пресконференция. Вариантът – наречен B.1.1.529 – има „много необичайна констелация“ от мутации, които са тревожни, защото биха могли да му помогнат да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, казаха южноафриканските учени, цитирани от Ройтерс.

Ранните сигнали от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е увеличил в най-населената провинция Гаутенг, където се намира столицата Претория, и може вече да присъства в останалите осем провинции на страната, казаха още те.

Този вариант е открит и в Ботсвана и Хонконг, като случаят с Хонконг е на пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

„Въпреки че данните са ограничени, нашите експерти работят извънредно с всички установени системи за наблюдение, за да разберат новия вариант и какви могат да бъдат потенциалните последици“, се казва в изявление на Националния институт по заразни болести на Южна Африка.

С оглед на това Южна Африка поиска спешно заседание в петък на работната група на Световната здравна организация (СЗО) за еволюцията на вируса, за да се обсъди новия вариант.

Здравният министър на страната Джо Фахла каза, че е твърде рано да се каже дали правителството ще наложи по-строги ограничения в отговор на новия вариант на коронавируса.

Ройтерс напомня, че Южна Африка беше първата страна, в която беше открит Бета варианта на Covid-19 през миналата година.

Бета е един от само четирите Covid варианта, обозначени като „повод за загриженост“ от страна на СЗО, защото има доказателства, че тези варианти са по-заразни и ваксините действат по-малко срещу нея.

В Южна Африка беше откри по-рано тази година и друг вариант – C.1.2, но той така и не измести по-разпространения вариант Делта и все още представлява само малък процент от геномите, секвенирани през последните месеци.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...