Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Проучване: Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19
COVID-19 Свят

Проучване: Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19

Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19при хора, които са се заразили въпреки имунизацията, предаld Ройтерс, като цитира британско проучване. Препаратите срещу новия коронавирус обаче са високо ефективни при осигуряването на защита срещу тежко протичане на инфекцията.

Учени от Оксфордския университет проследяват в продължение на шест месеца 9479 ваксинирани доброволци, диагностицирани с COVID-19 и същия брой хора, които са заразени, но не са имунизирани. В сравнение с втората група, при тези с поставен препарат има „много по-малък риск от тежки усложнения от COVID-19“ като необходимост от настаняване в интензивно отделение, оказване на помощ при дишането или образуване на тромб в краката или белия дроб, обяснява Максим Таке от Оксфордския университет.

Други усложнения от вируса, сред които и дълъг COVID-19, се появяват с еднаква честота, независимо дали е направена имунизация или не, установява научният екип. „Ваксините все още са отличен начин за предотвратяване на усложнения от COVID-19, тъй като предпазват от инфекцията на първо място,“ казва още Таке.

Заключенията обаче показват, че заразените, които са имунизирани, трябва да бъдат бдителни за потенциални последствия от боледуването.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...