Quantcast
Новини Пловдив » България » Стефан Янев: Бих обмислил покана за министър, ако я получа
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Стефан Янев: Бих обмислил покана за министър, ако я получа

Стефан Янев
Стефан Янев
  • Президентът Радев не се е месил пряко в нито едно решение на Министерски съвет

Бих обмислил поканата, ако я получа. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в ефира на БНТ на въпрос би ли участвал в редовно правителство като министър.
Нормално е в случаи като тези да има много емоции. На първо място беше редно да изразим съчувствие към роднините на жертвите на магистрала „Струма“ и на второ място – държавата да извърши разследване за причините за трагедията, за да бъдат направени поуки да се предотвратят в бъдеще подобни трагедии. Това каза служебният премиер Стефан Янев, като коментира тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“. Според Янев специалистите, които се занимават с това разследване, са много по-опитни и са по-подготвени. „Нека да ги изчакаме те да си свършат работата“, каза той.
„Защо автобусът е преминал границата без необходимите документи за международен превоз на пътници – това трябва да кажат разследващите. Следствието ще си свърши работата. Когато влезем в подробности, трябва да знаем какъв тип документи се изискват според международните правила. Аз не знам това“, коментира Янев най-болната тема, че „Гранична полиция“ и митничарите не са си свършили работата.
Янев коментира трагедията и в Рояк. Това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да намерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии“, каза премиерът Стефан Янев.

Стефан Янев обяви, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в Рояк. „Непосредствено, кеото сме направили, независимо, че този тип заведения, са проверявани, включително това лято, разпоредени са нови проверки по отношение на МВР, по отношение на тяхната безопасност, и от Министерството на труда и социалната политика от гледна точка на условията“, заяви Стефан Янев.

Служебният премиер припомни, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите.

Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ „Хемус“, които все още нямат разрешителни, касае не само законноста, но има и морална гледна точка.

Стефан Янев коментира какво е наследството на служебния кабинет във вътрешнополитически план и в какво състояние пое управлението на страната, в какво я оставя.

„Обещах да не налагам локдаун и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата“, коментира още Стефан Янев.

Запитан за исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той заяви, че това е по-скоро политически акт. „В случая правителството е назначено, екипът на Кацаров се справя доста добре в тази ситуация. Мненията са различни, варират в целия спектър. Няма да има министър, който да не бъде критикуван“, каза Стефан Янев.

„Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилното решение. Може да не са идеални, но са взети колективно“, добави служебният премиер.
„Президентът Радев не се е месил пряко в нито едно решение на Министерски съвет, това е моята информация. Чували сме се, виждали сме се, говорили сме по различни теми, но не знам за проекта му за Конституция“, коментира служебният премиер Стефан Янев.

Здравният министър полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре, даде оценка на д-р СТойчо Кацаров служебният премиер Янев.
По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.
България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, категоричен беше Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.
Подготвили сме проект за бюджет за 2022 г., базисен сценарий,който дава насоки: подпомагане на българския бизнес , запазване на функционалността на социалната система – грижата за майките, пенсионерите, децата, стана ясно още думите на Стефан Янев.
На финала той сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...