Quantcast
Новини Пловдив » България » България излиза от тъмночервената зона, разрешават извънкласните занимания
COVID-19 България Важно Здраве

България излиза от тъмночервената зона, разрешават извънкласните занимания

Стойчо Кацаров

„Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона“. Това каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Проф. Мира Кожухарова заяви, че новият щам не е засечен у нас.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви проф. Мира Кожухарова.

Върхът на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

„От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди“, коменттира здравният министър Стойчо Кацаров.

След като ЕМА е одобрила ваксинацията, разбира се, че и децата в България от 5 до 11-годишна възраст ще могат да се ваксинират, заяви той.

„Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците“, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано – могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед.

„Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година. По отношение на граничния здравен контрол – хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност“, обясни Стойчо Кацаров.

От 1 декември се удължава срокът, в който може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

За мутанта още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира, заяви проф. Мира Кожухарова.

По отношение на ваксинациите, те все още не са толкова много. По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...