Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Вдигат таксата за битови отпадъци в Пазарджик
Пазарджик Регион

Вдигат таксата за битови отпадъци в Пазарджик

Община Пазарджик

Ново увеличение на таксата за битови отпадъци гласуваха общинските съветници в Пазарджик. Промяната се отнася и за бизнеса, и за битовите потребители в града и всички 31 села от общината. „Реших да предложа промяна в такса смет, която ще е около 30%“, каза кметът Тодор Попов. Той посочи, че разходите за дейностите по отпадъците значително надвишават приходите.  Увеличението на такса смет влиза в сила от 1 януари 2022 година.

За жилищни имоти в Пазарджик предвиденото увеличение е от 4,7 на 6 промила. За всичките 31 села от общината увеличението е от 8 на 12 промила. Такса смет за незастроени имоти в града се вдига от 2,9 на 3,9 промила, а в селата – от 5 на 7,7 промила.

Увеличава се и годишната такса за ползване на различните видове съдове за смет.
По думите на кмета на Пазарджик увеличението е необходимо, за да може да общинският бюджет да поеме повишението на цените на разходите по услугите за сметосъбиране и сметоизвозване, поради нарастването на количествата на отпадъците, на горивата и други.

Кметът обясни, че за дейността общината очаква разходи от над 14,5 милиона лева, като в това число са сметопочистването в града и селата, чистенето на незаконни сметища, отчисленията към РИОСВ, таксите за Регионалното депо, поддържането на зоните за отдих, спорт, междублоковите пространства. На фона на това очакванията са, че от данъкоплатците ще бъдат събрани малко над 9 милиона лева, тоест – около 5 милиона не достигат, стана ясно от думите на Попов. Той допълни, че COVID кризата, породена от пандемията пряко се отразяват на събираемостта и се очаква да има 6-8% неизпълнение на бюджета./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...