Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Доц. Христо Хинков: БСП в съдружие с ИТН постигнаха популистко решение за болниците*
Важно Здраве Мнения

Доц. Христо Хинков: БСП в съдружие с ИТН постигнаха популистко решение за болниците*

Доц. Христо Хинков

Назаем от доц. Христо Хинков – директор на Националния център по обществено здраве

Най-после БСП в съдружие с ИТН постигнаха своето – реализираха мантрата си за премахване на статута на болниците съгласно Търговския закон. Съпротивата от страна на мислещите на масата на преговорите беше вяла и неубедителна. В края на краищата в споразумението се записа, че ще се върви към изваждане на болниците от реда на Търговския закон и тяхното пререгистриране по друг ред. Нека сега да видим няколко следствия от това популистко решение. Правя уговорката, че тези разсъждения са правени нееднократно в медиите не само от мен, а и от значително по-вещи в тази област специалисти и се надявам, че за мислещите хора ще стане ясно, че отново се търси политически ефект без да се мисли за последствията.

1. Изваждането на болниците от реда на тяхната регистрация по Търговския закон изисква спазването на същия този ред, което означава обявяването им в несъстоятелност и закриването им като юридически лица. Това ще отнеме поне една година за всичките държавни и общински болници.

2. Тази процедура ще се извършва в условията на продължаваща лечебна дейност на самите болници и то в условията на пандемия, което няма как да не се отрази на качеството на медицинските услуги, които предоставят.

3. В новия закон за лечебните заведения ще трябва да се разпише отново някакъв ред за възникване, регистрация, управление и евентуално закриване на тези болници. Във всички случаи обаче, те ще трябва да бъдат ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, т.е. да имат някаква степен на финансова и управленска самостоятелност. Това ще им е необходимо, за да могат да сключват договори с НЗОК, защото в противен случай те ще се превърнат във второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министерство на здравеопазването тъй като към НЗОК няма как да бъдат такива.

4. Тъй като става дума само за държавни и общински болници, (по-коректно е да се каже болници с преобладаващо или пълно държавно или общинско участие) то частните болници ще бъдат освободени от тази процедура. Това във всички случаи ще създаде много голяма неравнопоставеност между държавни и частни болници в полза на последните, тъй като тази финансова и управленска самостоятелност дава много по-голяма гъвкавост на структурата да оцелява и да се бори за по-добри лечебни показатели, което е в интерес, както на самата болница, така и на тези, които се лекуват в нея.

5. Очакваният проблем със сериозната неравнопоставеност между публични и частни болници скромно и някак под сурдинка се предлага да бъде решен като на последните се забрани да ползват обществен ресурс, т.е. да сключват договори с НЗОК. Казвам „под сурдинка“ защото едно такова решение би било противоконституционно и сигурно ще падне в съда. Имам предвид правото на здравно осигуряване на всеки български гражданин, неговия всеобщ характер за всички български граждани, както и тяхното право на избор.

6. Като се има предвид, че редица болници с държавно участие или общински такива са със сериозни задължения (които впрочем държавата периодично изплаща и така „откупува“ дялове от акционерното дружество, каквото е една областна болница превръщайки я на практика в държавна) тези задължения ще трябва да се изплащат от назначени синдици или пък ще потънат по някакъв начин в преобразуваното ново юридическо лице.

Могат да се изредят още много проблеми, които ще възникнат в хода на изпълнение на тази точка от бъдещата управленска програма, като например трусове в цялата система и демотивация на персонала, отпор от страна на БЛС, затруднен достъп до работещи лечебни заведения и пр. , но засега и тези са достатъчни за да се замислим сериозно какво се има предвид.

Водещият идеолог на тази реформа – проф. Георги Михайлов от БСП не казва какъв ще бъде новият статут на лечебните заведения и защо всъщност е нужно това, но една изпусната реплика по време на дискусията с малко повдига завесата зад скритите намерения. Един от преговарящите от ИТН мисля, изтъкна аргумента, че сега, ако болницата има задължения към външни кредитори, то тя не може да си изпълнява медицинските задължения. Следователно, някой друг ще поеме тези задължения и това очевидно ще бъде държавата. А ние знаем как държавата си изпълнява задълженията. Толкова по този въпрос.

*Заглавието е на ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...