Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Министър Стела Балтова отвори първата бъчва и даде старт на винените дегустации в Пловдив СНИМКИ
Градът Пловдив Случка на деня

Министър Стела Балтова отвори първата бъчва и даде старт на винените дегустации в Пловдив СНИМКИ

Министърът на туризма Стела Балтова отвори първата бъчва, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Министърът на туризма Стела Балтова отвори в Пловдив първата бъчва младо вино. „С наздравица“ тя официално откри 13-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ и даде старт на винените дегустации. „За 13-ти пореден път това чудесно събитие дава възможност на виното да дефилира през улиците на една от най-прекрасните туристически дестинации – град Пловдив. И тази година гроздето даде своя плод, гроздоберачите го набраха, а винопроизводителите напълниха бъчвите. И то тук, в Пловдив, районът, известен с лозаро-винарство, а и с много добри проекти за винен туризъм. Истината е тук, в чашите на щастливите хора. Истината е както при щастливите хора, така и при онези, които таят тъга, но виното ги успокоява. Пожелавам ви здраве и да посрещнете още по-благодатна година и да се радвате на своя труд и на здраве на своето семейство! Нека пребъде Дефилето на младото вино и пожелавам една успешна 2022 година, когато за 14 път да бъде организират този светъл фестивал!“, каза Стела Балтова.

На събитието стартира с Дионисиево шествие по Главната улица до Стария град. Фестивалът, който ще се проведе до 28 ноември, тази година е под патронажа на Министерство на туризма, а организатори са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и община Пловдив, с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии.

На официалната церемония присъстваха кметът Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на ОбС Александър Държиков, ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов, зам.-кмета Пламен Панов, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева и други.

„Създадохме „Дефиле на младото вино“ в период на криза през 2008 и 2009 година. За нас кризите са предизвикателство, беше необходимо да  направим нашия любим град предпочитана дестинация. Пловдив може да се похвали с богатство от художествени галерии и музеи, прекрасни заведения и храна, а в нашия район се прави най-доброто вино. На този фестивал събираме вината от цяла България. От днес започваме да пишем историята на 13-ото издание на „Дефиле на младото вино“ с рекорден брой участници – 58. Само винарските изби са 41, при достигнат рекорд миналата година от 36″, каза в началото председателят на УС на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев и прикани пловдивчани и гости на града по време на тридневния фестивал да опитат над 250 млади вина реколта 2021-а, сред които и френското божоле. Във фестивала ще се включат и  15 производители на храни и продукти.

“Приятно е да има такива мероприятия и когато успехът зад тях е видим. Отдаваме значимото на хората в този бранш от района. Пожелавам успех на 13-ото издание на фестивала, на гостите и пловдивчани – приятно изкарване в Стария град“, каза кметът Здраво Димитров.

Участниците ще покажат младото си вино в 16 възрожденски къщи на Стария град.  Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. Дегустацията ще става с жетони. Един дегустационен комплект струва между 3 и 16 лв.“, обясняват още организаторите

За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Гостите на фестивала с анкетни карти могат да гласуват и да изберат любимите си вина. Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

„Подготвили сме и съпътстваща програма – работилници, презентации, игри, даже и йога с вино“, каза още инж. Фратев.

Пред журналисти по-късно министър Балтова каза, че курортите ни са готови за зимния туризъм, а сезонът ще бъде открит в средата на декември. Тя се надява туристи от Великобритания, Полша, Чехия и други държави да посетят страната ни./ПловдивПрес

Още новини по темата

Стартира Дефиле на младото вино, бог Дионисий поведе шествието по Главната в Пловдив СНИМКИ

Започва 13-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“

„Дефиле на младото вино“ стартира в петък, 42 винарски изби се включват

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...