Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Неонатологията в УМБАЛ Пловдив почита празника на св. Стилиян
Градът Здраве Пловдив

Неонатологията в УМБАЛ Пловдив почита празника на св. Стилиян

д-р Диана Аргирова

Традиционно всяка година на 26 ноември Неонатологията на УМБАЛ Пловдив отбелязва празника на светеца, паазител на най-малките.

„Св. Стилиян е името, което избрахме да носи нашето отделение. Християнският светец, наречен още Детепазител, е закрилник на пеленачетата и малките деца”, разказва Д-р Аргирова, началник на отделението и добави, че е почитан и като покровител на педиатрите.

Празникът се отбелязва за здраве на всички новородени бебета. Персоналът на отделението е отдаден на каузата да им помага и да ги лекува, защото те са най-ценното в живота и са бъдещето на нацията.

„Въпреки пандемията, от лятото насам се забелязва леко нарастване на броя на новородените деца, което много ни радва“, посочи д-р Аргирова и допълни: Друга положителна тенденция напоследък е, че все повече високообразовани майки раждат трето и дори четвърто дете. Да се надяваме тя да се запази.

Тя припомни, че всяка година в България се раждат преждевременно около 6000 бебета. Ежегодно през Отделението по неонатология в УМБАЛ Пловдив преминават средно около 150 бебета, дошли по-рано на бял свят, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 гр. „Около 15% от новородените деца при нас са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по-висок от средния за страната, който е 10-11%, а причината за това са възможностите на неонатологично отделение за отглеждане на новородени с екстремно ниско тегло“, заяви д-р Аргирова.

Отделението по неонатология в УМБАЛ Пловдив е модерно – оборудвано е с най-съвременна медицинска апаратура. Разполага и със специални семейни стаи, където родителите и бебетата контактуват в комфортна обстановка и изграждат връзка помежду си. По този начин се облекчава стресът за семейството, който настъпва от продължителния престой на детето в болницата. Стабилизират се семейните отношения в този тежък период. Освен това родителите могат да провеждат там консултации с лекуващите специалисти.

„Нашият стремеж е да осигурим възможно най-качествените грижи, с които да гарантираме на малките герои пълноценно развитие“, посочи д-р Аргирова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...